Hlavní obsah

Drsný fotbalista Jones učí masáž srdce. Zapomeňte na líbání

Zapomeňte na dýchání z úst do úst. Pokud máte zachránit život bližnímu svému, který nedýchá, soustřeďte se hlavně na zevní srdeční masáž. Záchranáři se už nějaký čas snaží mezi laiky tuto informaci rozšířit, v Británii nyní vznikla zajímavá videokampaň, která poněkud drsnou formou vysvětluje, co dělat, když je potřeba zachránit život.

Hlavně nikoho nelíbejte, varuje Vinnie Jones

 
Článek

Na „polibku života“, tedy dýchání z úst do úst, není nic špatného, ale měla by je provádět trénovaná osoba. Laik, který zpravidla bývá ve stresu a nemá s oživováním žádné zkušenosti, by měl tuto techniku vynechat a raději pořádně provádět masáž srdce.

Nadace British Heart Foundation (BHF) nyní přišla s kampaní, která má tento způsob první pomoci ještě více podpořit. Jejím hlavním aktérem je bývalý velšský fotbalista Vinnie Jones. Hrál také v Chelsea a Leeds United a proslul svým brutálním stylem hry. Později se proslavil také jako herec například ve filmech Guye Ritchieho nebo v jednom z dílů série X-Men.

BHF provedla průzkum mezi dvěma tisícovkami respondentů a výsledky byly alarmující. Téměř polovina z nich nevěděla, jak správně provádět tzv. kardiopulmonální resuscitaci (KPR). Nezanedbatelná část dotázaných také uvedla, že mají strach z dýchání z úst do úst, aby se nenakazili nějakou infekcí.

"Líbáte se akorát se svojí holkou"

Vinnie Jones, který v klipu vystupuje jako drsný mafián doprovázený dvěma kumpány, na nešťastníkovi v bezvědomí předvádí, „kdy se opravdu vyplatí být tvrďák“. Vysvětluje, že správná masáž srdce musí být právě rychlá a tvrdá.

„Zapomeňte na líbání, líbáte se akorát se svojí holkou,“ radí Jones a vysvětluje, kde a jak správně provádět masáž.

Jeho rady odpovídají postupu, který doporučuje Evropská rada pro resuscitaci. V případě laiků to znamená zjistit, zda je postižený v bezvědomí, zavolat pomoc z okolí a zprůchodnit dýchací cesty. Poté se přesvědčit, zda osoba dýchá, a neprodleně volat záchranáře. Zevní srdeční masáž se správně provádí stlačováním uprostřed hrudníku na dolním konci hrudní kosti, mezi bradavkami.

Vzpomeňte si na Bee Gees

Frekvence by měla být mezi 100 až 120 stlačeními za minutu. Klip proto doprovází notoricky známý hit Stayin’ alive od skupiny Bee Gees z filmu Horečka sobotní noci. Tato skladba se symbolickým názvem má totiž tempo 103 bpm. Zachránce by si proto měl vzpomenout právě na tuto píseň a stlačovat hrudník do jejího rytmu.

„Když víte, že máte prostě provádět masáž rukama a o nic jiného se nestarat, můžete sebevědomě poskytnout správnou první pomoc a stát se hrdinou, který zachrání někoho se srdeční zástavou,“ komentoval Jones své účinkování v kampani.

„Srdeční zástava postihne v Británii třicet tisíc lidí za jediný rok,“ upozornila zdravotní sestra Ellen Masonová z BHF. „U poloviny z těchto případů je přítomen někdo další, ale většinou jen kouká a neví, co má dělat, nebo zpanikaří,“ uvedla.

„Kdyby se to stalo někomu z našich milovaných a blízkých, nechtěli bychom vědět, jak je zachránit?“ zeptala se řečnicky Masonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám