Hlavní obsah

Manželé doma žijí s gorilou už třináct let

– Lyon

Téměř 13 let mají ve své ložnici manželé Pierre a Elaine Thivillonovi u francouzského Lyonu gorilu, kterou si vzali domů krátce po jejím narození. Pár se tím podle stanice BBC stal místní celebritou. Vzhledem ke svému stáří se ale nyní manželé začali obávat o budoucnost své "adoptivní" dcery, které dali jméno Digit.

Bezdětní manželé adoptovali gorilu

 
Článek

Nezvyklé soužití začalo poté, co se v zoologické zahradě vedené manžely v obci Saint-Martin-La-Plaine Digit narodila a její matka Pamela odmítla mládě krmit. Bezdětný pár si nejdříve bral malou gorilu domů jen přes den, ale po asi 18 měsících již natrvalo. Digit spala prvních 10 let s manželi v posteli, ale nyní, kdy váží 130 kilogramů, má podle BBC vlastní postel.

Zvíře má volný pohyb po celém bytě a k dispozici venkovní oplocený výběh. Rádo si prý hraje s legem a prohlíží knížky. Manželé s gorilou dobře komunikují. "Vyznáme se ve zvucích, které vydává. Například ráno trochu zachrochtala, aby mi ukázala, že je spokojená. Ona také dobře rozumí tomu, co jí říkáme," tvrdí Elaine.

"Je součástí naší rodiny a chovám se k ní jako máma. Někdy jí říkám, že už nedostane další bonbony, a ona mi dá tři či čtyři pusy a já jí bonbony nakonec dám," směje se žena. Pierre poznamenal, že si s gorilou každý večer hrají, dokud není unavená a jde spát, a že ji nemohou nechávat o samotě.

Manželům je přes 60 let a obávají se, kdo se o Digit bude starat, až už to nebude v jejich silách. Začali se proto snažit o to, aby se naučila žít s jinými gorilami. Sázejí přitom hlavně na pomoc jejího bratra, který vyrůstal v jejich zoo. "Doufáme, že jednou bude mít vlastní dítě, ale že vztah s námi zůstane. Doufáme, že si k nám bude chodit pro rady," dodává Pierre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám