Hlavní obsah

Moře vyplavilo přes 100 tisíc mrtvých ryb. Nikdo neví, co se děje

– Storslett
Novinky, Markéta Klánská

Na Nový rok padali v USA z nebe ptáci a krátce nato se odehrála další podivná událost, tentokrát na severu Norska. Na pláži v samosprávné obci Nordreisa se objevilo přes 100 tisíc mrtvých ryb. Ti, kdo věří v proroctví o konci světa, v tom vidí předzvěst blížící se apokalypsy. Úkaz má však i zcela prostá vysvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Na severu Norska vyplavilo moře na pláž více než 20 tun ryb. Objevil je Jan Petter Jørgensen na procházce se svým psem

Článek

Více než 20 tun mrtvých sleďů pokrylo pláž u zálivu Kvænnes. Podle charakteristického zápachu je objevil 44letý Jan Petter Jørgensen, když se danou oblastí procházel se svou fenkou Molly.

„Lidé se shodují, že se něco podobného stalo už v 80. letech 20. století,“ uvedl pro deník The Daily Mail Jørgensen.

Bouře nebo mělčina?

Jak se sledi na pláž dostali? Odborníci zatím na tuto jednoduchou otázku nedokážou s jistotou odpovědět. Někteří se domnívají, že hejno ryb uvěznila přílivová vlna, když je jako svou kořist zahnaly k pobřeží tresky.

Další teorie se opírá o počasí, podle ní se ryby ocitly na břehu po bouřce. Jiní experti si zase stojí za názorem, že ryby uvízly na mělčině a umřely ve sladké vodě, která do zálivu proudí z řek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Městečko Storslett v oblasti Nordreisa v Norsku

Jens Christian Holst z Institutu mořského výzkumu v Norsku uvedl, že tuto událost mohlo způsobit hned několik faktorů najednou. Zároveň dodal, že snad bude možné provést potřebné testy, aby se zjistilo, zda ryby nepomřely na nějakou chorobu.

Tak jako tak, hromadná úmrtí ryb poukazují na nestabilitu životního prostředí.

První znamení přišlo z USA

Tuny mrtvých ryb v Norsku ale nejsou první podivnou událostí, která přišla s novým kalendářním rokem. Po Silvestru v americkém městečku Beebe padali z nebe mrtví ptáci. [celá zpráva]

V Arkansasu padaly z nebe stovky černých ptáků

Anketa

Myslíte si, že hromadná úmrtí živočichů mají něco společného s proroctvími o konci světa?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
Celkem hlasovalo 5163 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám