Hlavní obsah

První známka apokalypsy? V USA padala z nebe hejna černých ptáků

Novinky, Markéta Klánská
Beebe

Podle některých interpretací starého mayského kalendáře by v roce 2012 měl skončit svět, jak ho známe. Je možné, že malé město v americkém Arkansasu již v prvních hodinách nového roku pocítilo první známky této apokalypsy? V průběhu noci tam totiž spadly z nebe desítky mrtvých ptáků.

V Arkansasu padaly z nebe stovky černých ptáků

 
Článek

S úderem půlnoci v Beebe začali ve velkém umírat vlhovci červenokřídlí. Během několika hodin jich pomřelo asi 200. Tato velmi podivná událost se však v městečku, přes které ptáci migrují, nestala poprvé. V loňském roce se dokonce počet mrtvých opeřenců vyhoupl až na 5000. V obou případech byli navíc ptáci nalezeni v úzkém okruhu necelých tří kilometrů čtverečních.

„Loni to bylo divoké. Vylezli jsme ven, ale vzápětí opět zacouvali zpátky. Mrtví ptáci leželi všude,“ popsal televizi KARK události 1. ledna 2011 Robbie Stroud, místní občan.

„Když mi letos starosta zavolal, myslel jsem, že si ze mě dělá srandu. Probudil mě ve čtyři hodiny ráno s tím, že z nebe padají ptáci,“ řekl Milton McCullar ze správy silnic v Beebe.

Spojuje oba případy ohňostroj?

Podle množství ptáků, kteří dva roky po sobě ve stejnou chvíli a na stejném pomřeli, by se měla dohledat jistá zákonitost. Touto bizarní událostí jsou vědci ale stále poněkud zmatení. Už jen to, že ptáci létali uprostřed noci, nedává smysl, protože k tomu nejsou uzpůsobeni.

„Většina těchto ptáků v noci nevidí lépe než my. Nejsou adaptováni na noční podmínky jako sovy,“ řekl doktor Kevin McGowan, ornitolog z Cornellovy univerzity.

Počátkem ledna 2011 se lidé domnívali, že za smrtí ptáků stály ohňostroje, které je vylekaly k smrti. Zvažovaly se však i možnosti jako náhlé krupobití nebo rozsáhlé údery blesků.

„V loňském roce nejspíš zapříčinily podivnou situaci ohňostroje. Zdraví, ale zmatení ptáci tak naráželi do stromů a budov,“ uvedla Ginny Porterová, mluvčí arkansaské komise pro životní prostředí.

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce černých ptáků na arkansaské obloze

Letos však bylo v Arkansasu velmi klidné počasí a policie navíc vyzvala obyvatele Beebe, aby z bezpečnostních důvodů ohňostroje nezapalovali. I přes toto oficiální omezení zřejmě někdo silvestrovské náladě neodolal a rachejtle odpálil. Zatím ale nebyli žádní pachatelé dopadeni, a do případu tak ještě nebylo vneseno jasné světlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám