Hlavní obsah

V Sydney našli poklad pohádkových rozměrů

Novinky, Markéta Klánská
Sydney

Poklady patří spíše do pohádek a legend. Přesto mohou existovat i v reálu, australská policie má jeden takový v rukou. V tomto týdnu ho nalezla a vystavila v Sydney. Pomyslná truhlice ukrývá šperky, stříbrné cihly i miliónovou hotovost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté našli v Sydney poklad v hodnotě miliónů australských dolarůVideo: Reuters

 
Článek

Poklad má hodnotu minimálně šest miliónů australských dolarů (121 miliónů korun). Pytle s penězi, asi 120 kilogramů stříbrných cihel pravděpodobně odlitých z roztavených šperků, náhrdelníky, náramky, přívěšky, drahé kameny a rodinná dědictví, to vše nalezli policisté tuto středu ve skrýši, kterou místní média nazvala Aladinovou jeskyní.

A kde se poklad vzal? Všechno to jsou kradené cennosti bohatých a dobře zajištěných rodin, které lupiči ukryli v jedné nemovitosti v centru Sydney. Poklad, u kterého bylo nalezeno i pět zbraní, je tak velký, že policie jeho celkovou hodnotu ještě ani nestihla spočítat.

Zatím neznámí pachatelé nepatřili k amatérům

„Zabere nějaký čas, než vytvoříme přesný seznam. V tuto chvíli se domníváme, že někteří majitelé cenností ani netuší, že jim byly ukradeny,“ řekl agentuře Reuters Mal Lanyon z policie v Novém Jižním Walesu.

Zloději totiž pracovali pouze v noci a dávali si záležet, aby za sebou nezanechali téměř žádné stopy.

„Jsou to profesionálové a užívají metodu, při které v první chvíli ani nemusíte poznat, že se k vám někdo vloupal,“ dodal Lanyon. Policie tak vyzvala všechny Australany zejména ze Sydney a Melbourne, aby zkontrolovali své cennosti, zda náhodou neskončily jako kořist zlodějů.

Pachatelé krádeží jsou zatím neznámí, policie však ve vazbě zadržuje dva podezřelé muže, 56letého otce s 33letým synem.

Reklama

Výběr článků

Načítám