Hlavní obsah

Setkaly se poprvé a už jedna druhé nabídla svou ledvinu

Novinky, Markéta Klánská
Londýn

Cesty osudu jsou někdy opravdu nevyzpytatelné. Pětačtyřicetiletá Manoly Viravongová z Essexu ve Velké Británii by mohla vyprávět. Po pěti letech čekání na transplantaci se na jedné párty zapovídala s neznámou ženou, která jí ještě téhož večera nabídla svou ledvinu.

Foto: Profimedia.cz

Manoly Viravongová (vlevo) a její náhodná dárkyně ledviny Veronica Buttigiegová. Po transplantaci se z nich staly blízké přítelkyně

Článek

Matka dvou dětí Viravongová se dala na oslavě do řeči s Veronicou Buttigiegovou, se kterou nikdy předtím nemluvila. Když se jejich rozhovor začal ubírat směrem k otázce zdraví, neskrývala Viravongová rozčílení nad vlastním bratrem z Laosu, který jí na poslední chvíli odmítl darovat svou ledvinu, jak slíbil.

Třiapadesátiletá Buttigiegová však na to zareagovala větším než jen omluvným gestem. Za přítomnosti ostatních hostů oslavy učinila Viravongové jedinečnou nabídku.

„Proč si nevezmeš jednu z mých ledvin,“ jednoduše se zeptala.

Byla to ta správná věc

„Vůbec jsem Veronicu neznala. Měly jsme společnou kamarádku a několikrát jsme se zahlédly na společenských událostech, ale nikdy jsme spolu nemluvily. A najednou mi krátce po příchodu na oslavu nabídla ledvinu, jen tak mezi řečí. Myslela jsem, že žertuje, proto jsem jen poděkovala. Pak mi ale došlo, že to myslí vážně,“ řekla deníku The Daily Mail Viravongová.

„Sotva jsem Manoly znala, ale když jsem s ní mluvila a nahlédla trochu do jejího zoufalství, cítila jsem, že to je ta správná věc,“ poznamenala Buttigigegová, kterou v jejím rozhodnutí podporovali jak oba její dospělí synové, tak i 54letý manžel Mario, s nímž žije v Essexu.

Kdyby to šlo, darovala by i další ledvinu

Dva měsíce po oslavě, tedy na počátku července, podstoupila Viravongová v Londýně transplantaci a nyní je po 18 letech marodění na dobré cestě k uzdravení. Buttigiegová, která se hned v září bez problémů opět vrátila do nemocnice v Basildonu, kde vyučuje nemocné děti, svého riskatního činu vůbec nelituje. Kdyby mohla, darovala by prý ledvinu znova.

„Nedokážu ani slovy vyjádřit svou vděčnost. Nyní si jsme s Veronicou velmi blízké, skoro jako sestry. Každý den děkuji za to, že ji mám,“ dodala na závěr Viravongová.

Reklama

Výběr článků

Načítám