Hlavní obsah

Hlazení kosatky se trestá pokutou

– MONTREAL
Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Kanadská žena, která tento týden nerespektovala spolu s desítkami dalších policejní zákaz hladit kosatku plující u pobřeží, může zaplatit až 65 tisíc dolarů (asi 1,95 mil. Kč) pokuty. Osamělá kosatka dravá vplula do přístavního městečka Gold River v Britské Kolumbii před několika dny. Brzy se tu stala oblíbenou atrakcí pro všechny místní obyvatele.

Článek

Nikdo z nich přitom nebral nijak vážně výzvy policie a ochránců zvířat, aby na kytovce nesahali. Mužům zákona proto nyní došla trpělivost a hodlají všechny hříšníky za "omezování" mořského živočicha přísně stíhat, a to včetně možného uvěznění. Žena, jejíž jméno policie nesdělila, stane před soudem v květnu.

Zvědavec vyhledávající lidi

Kosatka, jíž lidé říkají Luna, se podél pobřeží Gold River pohybuje už několik let. Zdá se, že ji zalidněná místa přitahují. Právě v tom vidí odborníci pro ni největší nebezpečí. V mělkých vodách je prý ohrožena podstatně více než na volném moři. K nejčastějším úrazům patří například srážka s lodí. Úřady proto prý v případě Luny přitvrdily právě s poukazem na její bezpečí. Mezi zvědavci obdivujícími krásné zvíře se totiž našli i jedinci, kteří k ní na dotyk doplavali a pokoušeli se jí do tlamy nalít z plechovky pivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám