Hlavní obsah

Rodina objevila v bazénu gigantického hada

Novinky, Jakub Herzán
Florida

Rodina z jižní Floridy se na Vánoce setkala s nečekaným návštěvníkem. Nejednalo se ovšem o Santa Clause, ale o velkou krajtu tmavou plavající v jejich bazénu. Na čtyřmetrového hada muselo být povoláno hned několik policistů a hasičů.

Článek

Titulky o mohutných hadech jsou v novinách z jižní Floridy k vidění velmi často. Hadi dorůstající úctyhodné délky žijí v těchto místech v hojném počtu, tudíž o podobné senzace není nouze. Například v roce 2005 byl nalezen had s napůl spolknutým aligátorem v těle a loni v říjnu zabil omylem rybářský člun hada s jelenem v břiše.

Ovšem tyto případy se odehrály ve volné přírodě, najít hada takových rozměrů mezi lidmi, je poměrně závažný a nebezpečný problém.

Hadi, obzvláště tak velcí a silní jako je právě krajta tmavá, se začali v ohromném počtu objevovat ve floridské přírodě v roce 1992 a to po hurikánu Andrew, který zničil několik hadích farem. Z nich se pak snadno z ciziny dovážení obři dostali do přírody. Chov těchto plazů byl a stále je velmi populární a díky internetu je jejich koupě snadná. Často však díky špatnému zabezpečení utečou nebo je majitelé sami vypustí, když se o ně už dál nechtějí starat.

Díky těmto faktorům je původně dovážený druh již zcela běžně k vidění a stává se součástí místního ekosystému.

V neděli 25. prosince požádali floridští zákonodárci o zákaz dovozu a mezistátního obchodu s plazy, obzvláště pak s hady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám