Hlavní obsah

V Brazílii se narodilo zdravé dvouhlavé dítě, dostalo jména Ježíš a Emanuel

Novinky, Markéta Klánská
Anajás

Maria de Nazareová z Brazílie čekala dvojčata, místo toho se jí 19. prosince císařským řezem narodilo jedno dítě se dvěma hlavami. Novorozenec o váze 4,5 kilogramu, který dostal v předvánoční atmosféře jména Ježíš a Emanuel, je ale navzdory svému vzácnému vzezření ve stabilizovaném stavu a dokonce se těší dobrému zdraví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Brazílii se narodilo dítě se dvěma hlavamiVideo: Reuters

 
Článek

Pětadvacetiletá matka z venkova nebyla během těhotenství monitorována ultrazvukem, takže do poslední chvíle čekala dvě oddělená miminka.

„Když lékaři provedli vyšetření, zjistili, že budou rodit dítě se dvěma hlavami. Přirozený porod by byl velmi riskantní, dokonce i císařský řez trval hodinu. Navzdory všem problémům jsme ale v naší malé nemocnici matku i potomka zachránili. Opravdu nás překvapilo, že je dvouhlavé dítě zdravé,“ řekl brazilskému deníku ředitel nemocnice v Anajás Claudionor Assis de Vsconcelos.

Jedno tělo, dva mozky

Dvojčata se v děloze nevyvíjela obvyklým způsobem a jejich těla se spojila v jedno. Narodilo se tak dítě, které má dva mozky a dvě páteře, ale jen jedno srdce, plíce, játra a pánev. Podle deníku The Daily Mail to ale matku nijak zvlášť nerozrušilo. Ježíše i Emanuela, jak své dva syny v jednom těle pojmenovala, měla celou dobu u sebe, krmila je a doufala, že si je brzy odnese domů.

Podle lékařky Neily Dahásové z nemocnice v Belému, kam byla Nazareová i s dvouhlavým dítětem dva dny po porodu letecky převezena, není možné tímto vzácným způsobem srostlá dvojčata oddělit, protože mají příliš mnoho společných orgánů.

„Možnost chirurgického oddělení ani nezvažujeme. Zatím se snažíme obě srostlé děti udržet v dobrém stavu, abychom mohli sledovat jejich vývoj,“ uvedla pro agenturu Reuters Dahásová. Oba mozky dítěte se nyní podle všeho vyvíjejí dobře, lékaři ale nevylučují možnost, že by vývoj jedné z hlav nakonec ustal, a bylo by tak možné ji odoperovat. Na jakékoli podobné úvahy je však ještě příliš brzy.

Foto: Profimedia.cz

Abby a Brittany Henselovy sdílejí jedno tělo. V roce 2007, kdy jim bylo 16 let, o jejich společném životě vznikl dokument

O tom, že mohou dva lidé v jednom těle žít relativně normální život, přesvědčila mnohé srostlá dvojčata z Minnesoty ve Spojených státech. Z Abby a Brittany Henselových, kterým je nyní 20 let, se dokonce staly mediální hvězdy. V roce 2007 se objevily v několika dokumentárních pořadech a do své show si je dokonce pozvala Oprah Winfrey.

Foto: Profimedia.cz

Abby a Brittany jsou dvě odlišné osobnosti, řízením osudu ale musí společně žít v jednom těle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám