Hlavní obsah

Gorily obklíčily turistu, drbaly ho ve vlasech a dávaly mu pusu

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uganda

O tom, že opice jsou zvědavé, není pochyb. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil Američan známý jen pod jménem John, který se svým kamarádem v prosinci vyrazil do Národního parku Bwindi v Ugandě. Tam ho totiž obklíčila skupina goril, které ho doslova prozkoumaly od hlavy k patě, informoval server Dailymail.co.uk.

Článek

To, co se přihodilo americkému turistovi v Ugandě, se stane jen párkrát do roka. Jeho unikátní blízké setkání s gorilami zachytil jeho přítel na kameru a během týdne video zhlédlo téměř tři čtvrtě miliónu lidí po celém světě.

Na záznamu je vidět, jak John sedí na kraji cestičky a filmuje skupinu goril mezi ostatními návštěvníky parku. Primáti se při tom k němu vydali a usadili se v jeho bezprostřední blízkosti. Jedno z mláďat, které si zřejmě díky Johnově černému triku myslelo, že jde také o gorilu, si ho zblízka očuchalo, začalo se mu prohrabovat tlapou ve vlasech a dokonce mu dalo pusu.

Když ostatní viděli, že John není nepřítel, zvědavě si ho také prohlédli. Na vše dohlížel velký gorilí samec a matka mláďat. „Cítím se jako jeden z nich. Srdce mi bije o závod,“ komentoval John své pocity. Po chvíli, když se gorilí mládě důkladně s mužem seznámilo, se celá skupina odebrala pryč.

Dokážou zabít jednou ranou

Gorily dorůstají do výšky až 180 centimetrů a mohou vážit i 200 kilogramů. Jednou ranou dokážou zabít člověka, většinou ale nejsou agresivní. Útočí zejména samci, a to v případě ohrožení. DNA gorily je z 98 až 99 procent shodné s DNA člověka, po šimpanzích jsou nejbližšími příbuznými člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám