Hlavní obsah

Nastávající matka strávila deset týdnů vzhůru nohama, aby nepotratila

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coventry

Devětadvacetiletá Donna Kellyová z Velké Británie už dvakrát potratila. Rozhodla se tedy, že udělá cokoli, aby ji to nepostihlo potřetí. Lékaři z nemocnice v anglickém Coventry jí tak místo povzbuzení „hlavu vzhůru“ navrhli poměrně radikální řešení. Po deset týdnů má 24 hodin denně ležet na nemocniční posteli hlavou dolů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žena strávila deset týdnů hlavou dolů, aby nepotratilaVideo: Reuters

 
Článek

Poslední tři měsíce svého těhotenství trávila Kellyová na posteli nakloněné o 45 stupňů, aby se snížil tlak na její děložní hrdlo, které patrně trvale poškodil přirozený porod syna Joshuy. Ve středu tuto svou zkušenost, která rozhodně nepatřila k těm nejpříjemnějším v jejím životě, popsala agentuře Reuters.

„Zpočátku to bylo obtížné, bylo mi opravdu špatně a cítila jsem závrať. V podstatě neustále mě bolela hlava. Měla jsem bolesti zad, zvláště jak mi s pokračujícím těhotenstvím rostlo břicho,“ řekla Kellyová.

Riskantní metoda

Na posteli trávila dny a noci po deset týdnů, dokud neporodila. Mohla si jen odskočit na záchod. Po celou dobu byla pod dohledem profesorky Siobhan Quenbyové, která se specializuje na porody. Ačkoli šlo podle lékařky o riskantní metodu, rozhodně to stálo zato.

„Je to velmi traumatický proces a ještě s ním nemám tolik zkušeností, abych mohla zaručit výsledek. V tomto případě mám ale radost, že to zafungovalo, zvláště pak ve chvíli, kdy nás obě napadlo, že zřejmě přijde další potrat,“ řekla Quenbyová.

Konec dobrý, všechno dobré

Navzdory všemu nepříjemnému se však Kellyová nerozhodovala ani chvilku. A udělala dobře. Po deseti týdnech strávených hlavou dolů se jí v srpnu císařským řezem narodila dcera Amelia.

Vážila 2,239 kilogramu, protože na svět přišla dřív, než se plánovalo. První dva týdny tak strávila v inkubátoru, poté si ji ale Donna s manželem Markem mohli odnést v pořádku domů. Jak dcera, tak matka jsou naprosto zdravé.

Reklama

Výběr článků

Načítám