Hlavní obsah

Uprchlý chrt způsobil chaos na letišti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Na letišti v Manchesteru tuto sobotu zavládl chaos, hlavní ranvej musela být zavřena, 12 letů bylo odloženo a jedno tryskové letadlo bylo přesměrováno na 160 kilometrů vzdálené letiště. Tuto dramatickou situaci však nezpůsobil žádný terorista, nýbrž chrt, který utekl svým majitelům.

Foto: Profimedia.cz

Vipet utekl svým majitelům a způsobil chaos na letišti, 12 letů muselo být odloženo. Ilustrační foto

Článek

Vipet, kterého v sobotu vzali majitelé na procházku do okolí letiště v Manchesteru, zřejmě zatoužil po svobodě. Bleskově proběhl kolem střeženého vstupu a namířil si to rovnou do nákladní oblasti mezinárodního letiště, které patří mezi největší ve Velké Británii.

Zoufalí zaměstnanci strávili asi 40 minut tím, že psa honili po celém letišti, jehož plocha je zhruba stejně velká jako celé centrum Manchesteru. Byl to náročný úkol také proto, že vipeti mohou vyvinout rychlost až 60 kilometrů v hodině.

Bezpečnostní opatření

Už během honičky se vedoucí letiště rozhodli pro rázný krok, z bezpečnostních důvodů uzavřeli hlavní ranvej. Odložili tak 12 letů a jedno tryskové letadlo přesměrovali do Birminghamu.

„Trvalo nějaký čas, než byl polapen, letištní plocha je velká. Kvůli tomuto zdržení se nám hromadily lety. Linku společnosti Turkish Airlines z Istanbulu jsme museli dokonce odklonit do Birminghamu, kde letadlo natankovalo a vrátilo se posléze sem do Manchesteru,“ řekl deníku Manchester Evening News Gary Brown, manažer letiště.

Na ranveji se objevil už i plameňák

Podle mluvčího letiště majitel pustil psa z vodítka, aby ho mohl naložit do auta. Vipet však zřejmě ještě nechtěl domů, proto utekl. Nakonec byl ale přece jenom odchycen a navrácen majitelům.

Letos je to už druhý případ, kdy zvíře způsobilo na místním letišti chaos. V červenci byla ranvej uzavřena kvůli plameňákovi, který pět hodin unikal pronásledovatelům, až nakonec sám uletěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám