Hlavní obsah

V Číně stojí nesmyslná budova, její část má šírku jen 30 centimetrů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Obytná budova postavená ve východočínské Šanghaji v průběhu 20. století je jedna z těch, které se bourat neplánují. Ačkoliv je tak trochu nepraktická, do města už neodmyslitelně patří. Její část má pouze 30 centimetrů na šířku. Proč se tak stavitelé před 70 až 80 lety rozhodli, není zcela jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obytný dům v Šanghaji je na jedné straně široký jen 30 centimetrůVideo: Reuters

 
Článek

Nepravidelně tvarovaná čtyřpodlažní budova stojí v šanghajské ulici Shitan Lane. Když postupujete ulicí dále, tak se budovy pozvolna rozšiřují. Podle jedné z obyvatelek domu je vnitřní struktura domu vhledem k jeho vnější podobě až překvapivě normální. Stropy jsou vysoké, mají zhruba tři a půl metru a pokoje jednotlivých bytů jsou prý relativně prostorné.

"Není na ní nic tak divného. Je dokonce lepší než nové budovy. A samozřejmě, lidé v ní mohou normálně žít. Žijeme zde už dlouhé roky," řekla žena.

Krátce poté, co byla budova postavena, nebyla využívána na bydlení. Prodejci si pronajímali jednotlivé pokoje, ve kterých následně prodávali své zboží. Po konci čínské občanské války v roce 1949 se stavba změnila v rezidenční budovu.

Využívali místo

"Moje teta zde měla sklad a prodávala tu ve třetím patře dámské oblečení. Je mi 92 let, a když jsem se sem nastěhoval, byl jsem čtyřicátník," uvedl další obyvatel domu.

Podle záznamů nebyly obdobné domy ve staré Šanghaji ničím výjimečným. Architekti se totiž snažili budovy co nejvíce přizpůsobit ulicím, aby tak maximalizovali využití dostupného místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám