Hlavní obsah

Oblečení Liz Taylorové se vydražilo za 2,6 miliónu dolarů

New York
Aktualizováno

Celkem za 2,6 miliónu dolarů se ve středu večer vydražily na newyorské aukci několikery šaty slavné hollywoodské herečky Elizabeth Taylorové. K nejdražším položkám patřila jedna z jejích večerních rób od Diora, která se prodala za 362 500 dolarů (téměř 7,2 miliónu korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dražba šatů slavné herečky Elizabeth TaylorovéVideo: Reuters

 
Článek

Stříbrem zdobené brokátové šaty z roku 1968 s ladící kabelkou byly před dražbou odhadovány na 5000 dolarů, ale dramatické přihazování několika odhodlaných zájemců vyhnalo konečnou částku na více než sedmdesátinásobek.

Středeční dražba, další v téměř týden trvajících aukcích šperků, oblečení a dalších předmětů z pozůstalosti Taylorové, ovšem podle přítomných nedosáhla stejného stupně "třeštění", jaké provázelo úterní prodej šperků. Klenoty po Taylorové, která letos v březnu zemřela ve věku 79 let, byly v úterý v New Yorku vydraženy za 116 miliónů dolarů (2,3 miliardy korun).

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zaměstnanec dražební síně Christies prochází mezi vystavenými šaty Liz Taylorové.

Klenoty trhaly rekordy

Podle agentury Reuters se tak podařilo více než dvojnásobně překonat dosavadní aukční rekord pro jednu sbírku šperků. Organizátoři přitom očekávali, že výnos bude kolem 20 miliónů dolarů.

„Jsem tu, abych se o ně starala a milovala je. Až zemřu a půjdou do dražby, doufám, že jim jejich kupec zajistí skutečně dobrý domov,“ řekla slavná filmová Kleopatra o svých špercích v pamětech z roku 2002.

Překvapení přišla hned na začátku aukce. Náramek, jehož cena se odhadovala na 30 tisíc dolarů, byl prodán za 326,5 tisíce. Podobně to šlo se všemi 80 položkami. Vrcholem se stal náhrdelník s perlou z 16. století nazvanou La Peregrina, jež patřila anglické královně Marii Tudorovně, doplněný rubíny, diamanty a perlami od Cartiera. Perlu v roce 1969 koupil herečce její tehdejší manžel Richard Burton za 37 tisíc dolarů a nechal ji zasadit do náhrdelníku.

Aukční síň Christie’s čekala, že se šperk prodá za dva až tři milióny. Vynesl jich 11,84, což je světový rekord pro šperk s perlou. Poslední položkou byl prsten s diamantem o 33,19 karátů, který se prodal za 8,8 miliónu dolarů, což znamenalo čtyřnásobek předpokládané ceny a další rekord – za karát při aukci nezabarveného diamantu. Část výnosu bude poukázána nadaci boje proti AIDS, kterou Taylorová založila.

Šaty také předčily veškerá očekávání

Suma 2,6 miliónu dolarů utržená za šaty nicméně představuje zhruba desetinásobek odhadů. Podle aukční síně Christie's prodej ustavil rekord za dražbu módní kolekce, jakkoli nejdražší položkou večera byla litografie Taylorové od Andyho Warhola, která se prodala za 662 500 dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dražba šperků Elizabeth TaylorovéVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám