Hlavní obsah

Lanový most o délce 760 metrů se během vteřin zřítil k zemi

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchang-ša

Stovky lidí z čínského města Čchang-ša se v pondělí přišly podívat na řízenou demolici lanového mostu přes řeku Liou-jang. Se svými 760 metry se tento most stal nejdelším, který byl v Číně podobným způsobem stržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice 760 metrů dlouhého lanového mostuVideo: Reuters

 
Článek

Hlavní část lanového mostu vyletěla do povětří v pondělí v 11:10 místního času. Ozvala se rána a sloupy se v oblacích prachu zřítily k zemi. Zbylé sekce mostu na východním a západním břehu řeky pak budou strženy mechanicky, nikoli výbuchem.

Most byl postaven v roce 1994 a ihned se stal hlavním tahem skrz město Čchang-ša. Několikrát byl sice vyztužen, přesto chátral a začal se stávat pro provoz nepoužitelným.

Špatná kvalita a nadměrná zátěž

Podle místní dopravní agentury byl most postaven na zkoušku jako velmi tenký. Oporu mu dělaly hlavně kabely, které nebyly příliš kvalitní, proto výrazně rezivěly a začaly v některých místech praskat. Konstruktéři mostu navíc počítali, že přes něj bude denně jezdit 30 000 aut, ve skutečnosti ale toto číslo vystoupalo až na 80 000 aut denně.

Se stavbou nového mostu, který by měl nahradit ten původní, by se podle agentury Reuters mělo začít v lednu 2012. Dokončen by pak měl být v červnu 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám