Hlavní obsah

Teenager zachránil desítky spolužáků, probudil spícího řidiče autobusu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tacoma

Školní autobusy denně dopravují na střední školu v Tacomě ve Washingtonu stovky studentů. Z pondělní cesty jednoho z autobusů se ale málem stala tragédie, řidič totiž usnul za volantem. Duchapřítomný teenager Emmanuel Williams ovšem pohotově zakročil a svým jednáním zachránil minimálně 25 spolužáků.

Článek

Sedmnáctiletý Emmanule Williams jel v pondělí odpoledne ze školy, když si všiml, že se řidič autobusu chová podivně.

„Díval jsem se na něj, jak se mu zavírají oči. Když jsme dorazili k zatáčce, otevřel je, podíval se na obě strany a jel dál, oči se mu ale zavíraly stále víc a víc,“ řekl televizi KOMO 4 Williams.

Pětašedesátiletý řidič začal nečekaně kličkovat na silnici. Když pak odbočil na dálnici, podle všeho úplně ztratil pojem o dění kolem. A přesně v tu chvíli Williams zakročil.

„Jakmile jsem spatřil, že mu padá hlava a že autobus míří na dálnici, vyskočil jsem. Co nejrychleji jsem pak běžel dopředu. Myslím, že jsem to udělal, protože to v tu chvíli byla správná věc,“ dodal Williams.

Mladík má stále před očima katastrofu

Studentovi se podařilo včas řidiče probudit, a předejít tak tomu, aby autobus skončil mimo vozovku. Ještě několik dní po nehodě ale stále přemýšlí o katastrofě, ke které mohlo dojít, kdyby nezakročil.

„Něco by se nepochybně stalo, kdybych se nezvedl. Mohlo se stát velké neštěstí, protože řidič mohl narazit. Každopádně by to bylo podstatně horší než teď,“ řekl.

Osm let bez jediného incidentu

Sdružení veřejných škol v Tacomě uvedlo, že 65letý řidič byl do této chvíle bezchybný. Za celých osm let ve službě agentury, která zajišťuje autobusy v okrese, se mu nestala jediná nehoda. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit přesný důvod, proč řidič usínal. Prověřili jeho zdravotní stav a dokonce i případnou přítomnost léků v jeho těle. Dočasně však musel být propuštěn, takže v současnosti neřídí svůj školní autobus.

„Je to neobvyklé. S ničím podobným jsme se dřív nepotýkali. Bezpečnost je pro nás a pro zúčastněné rodiny samozřejmě velmi důležitá. Chceme tomu případu přijít na kobylku a ujistit se, že se nic podobného nebude opakovat,“ řekl Dan Voelpel ze sdružení místních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám