Hlavní obsah

Letadlo s 223 lidmi se po vzletu chybou pilota málem zřítilo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Charterový let s 223 lidmi na palubě se pouze o chlup vyhnul neštěstí, když se kapitán letu přepočítal o 17 tun. K extrémně nebezpečné situaci mělo dojít v britském Manchesteru 29. dubna tohoto roku. Teprve nyní o tom však informoval úřad vyšetřování leteckých incidentů (AAIB). Ten popsal riziko jako vážné. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo aerolinek Thomas Cook

Článek

Airbus A321 společnosti Thomas Cook vylétal z Manchesteru do řeckého Herakliónu na Krétě. Pilot však při vzletu dal druhému pilotovi mylné informace ohledně hmotnosti nákladu. Důsledkem byl nedostatečný tah a vzletová rychlost stroje, kvůli které pilot málem ztratil kontrolu nad strojem.

Pasažéři letadla měli podle nově vydané zprávy velké štěstí, že druhý pilot dostatečně rychle zareagoval a odvrátil blížící se katastrofu.

Došlo k sérii omylů

Pilot podle všeho zapomněl vzít v úvahu hmotnost paliva v nádržích. Do systému tak byly zadány nepřesné údaje, ze kterých palubní počítač vycházel. Letadlo se tak pokusilo odlepit z dráhy už ve chvíli, kdy ještě nemělo dostatečnou rychlost.

Druhý pilot si však včas všiml nestandardního chování letadla a zareagoval okamžitým snížením úhlu stoupání letadla. Tento krok dovolil letadlu bezpečně zrychlit do bezpečné úrovně. Podle AAIB došlo však hned k sérii omylů. První chybou byl špatný údaj, který kapitán letadla zadal. Dalším pochybením pak bylo to, že si toho žádný z členů posádky nevšiml.

Podobné chyby často projdou bez povšimnutí

Šokující zpráva však dokládá, že podobných potenciálně extrémně nebezpečných chyb se při vzletu odehrává poměrně hodně a velké množství jich projde nenahlášených bez povšimnutí. Na vině jsou prý často právě chybné kalkulace před vzletem.

"Jakmile si piloti uvědomili chybu, okamžitě přizpůsobili letovou cestu tomu, aby mohli bezpečně vystoupat do standardní letové hladiny. Pasažéři nepocítili během letu nic divného," uvedl mluvčí aerolinek Thomas Cook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám