Hlavní obsah

Čínskou pandí diplomacii si tentokrát zaplatilo Skotsko

Právo, Pavel Urban
Edinburgh

Jedenáctihodinovou cestu dlouhou 8000 km absolvoval o víkendu ze S’-čchuanu do zoo v Edinburghu chovný pár pand velkých. Osmiletá samička Tian Tian (Miláček – Sweetie) a její stejně starý partner Yang Guang (Sluneční záře − Sunshine) přiletěli speciálem FedEx Panda Express. Mají utužit čínsko-skotské vztahy.

Foto: Reuters

Osmiletý pandí samec Yang Guang (Sluneční záře − Sunshine)

Článek

Co si asi tihle vzácní pasažéři říkali, když uviděli posádku v kiltech, žertovali komentátoři televize Sky News. Nebyli nervózní, že si budou muset zvykat na skotštinu?

Pandy do kamer ovšem jen důstojně mlčely a poklidně si žvýkaly svůj bambus. Zpravodaj BBC ale zaslechl, že Yang Guang se rád povaluje ve sněhu. V Edinburghu byly v neděli tři stupně Celsia proti 10 stupňům na letišti v Čcheng-tu.

Miliónový pronájem

Věří se, že mezi Tian Tian a Yang Guangem by mohl začít milostný románek. Času mají dost: Čína je půjčila na nejméně 10 let, zahrada je má pronajaté za milión liber ročně.

Je to vůbec první pandí pár, který bude žít za kanálem La Manche po 17 letech.

Vyvrcholilo tím pětileté úsilí o zajištění toho, co oficiální činitelé označují za „historickou událost“.

Foto: Reuters

Počátek transportu osmileté pandí samičky Tian Tian (Miláček – Sweetie)

Některým aktivistům se to ale nelíbí. Myslí si, že pandy slouží „primárně obchodním účelům“. A hned upozorňují, že pandy dorazily do Edinburghu v době, kdy v Číně jedná skotský první ministr Alex Salmond. Ten už avizoval, že v úterý v Pekingu osobně poděkuje vicepremiérovi Li Kche-čchiangovi. Dobře ví, co dělá: má to být budoucí šéf vlády ČLR.

Vůdce skotských liberálních demokratů Willie Rennie kritikům zase uhnul vzkazem, že pandí přílet pomůže zaangažovat Čínu do debaty o lidských právech.

Pandí diplomacie

Peking spustil pandí diplomacii v období studené války. K nejznámějším černobílým medvídkům patřili Hsing Hsing a Ling Ling, které předseda Mao věnoval v roce 1972 prezidentu USA Richardu Nixonovi. O dva roky později se tehdejší britský premiér Edward Heath vrátil z Číny s dvojicí Ching Ching a Chia Chia.

Párek však nikdy neměl potomka, a když Ching Ching v roce 1985 zemřela, Chia Chia putoval z Londýna do Mexika. Londýnská zahrada jako novou posilu získala v roce 1991 dvojici Ming Ming (z Číny) a Bao Bao (z Berlína). Ta se však prala, takže v roce 1994 byla poslána domů.

V Evropě mají pandy ještě zoo v Madridu, Berlíně a ve Vídni. Ve volné přírodě jich žije asi 1600. Očekává se však, že nové sčítání, jehož výsledky budou známy v roce 2013, odhadovaný počet zvýší. Připisuje se to existenci asi 50 pandích rezervací v Číně a neustálému zesilování ochranářských opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám