Hlavní obsah

Uganda chce také do kosmu, raketoplán tam staví na zahradě

Novinky, Jakub Kynčl
Kampala
Aktualizováno

Nejsou to jen USA, Rusko, Čína, kdo plánuje do budoucna ambiciózní vesmírné výlety. Podobný sen má i Uganďan Chris Nsamba z Kampaly, který na zahradě své matky staví vesmírný koráb. Pomáhá mu velké množství dobrovolníků a na jeho projekt se mu dokonce rozhodl přispět i tamější prezident.

Článek

Chris Nsamba tvrdí, že každý úspěšný vědec byl v nějakou část své kariéry nazýván šílencem. Stejně tak i o něm si prý velké množství lidí myslí, že není normální, když chce do vesmíru v nadcházejících letech vyslat prvního Uganďana v historii. Místo vzletu? Zahrada jeho matky.

"Lidé z okolí se sem chodí dívat. Obvykle říkají, že je to šílenec. Za nějakou dobu se však zase vrací a je vidět, že to na ně zapůsobilo," uvedla Nsambova matka Sarah Lugwamaová a ukázala směrem k asi osmi dobrovolníkům, kteří pomáhají podivný stroj postavit.

První testy už příští rok

Ugandský letoun nese název African Skyhawk a vypadá spíše jako velký kluzák s rozpětím křídlem deset metrů. Podle svého stvořitele však nebude mít problém s tím vyletět do oblasti vnější vrstvy zemské atmosféry. Nsamba, který je zakladatelem Afrického výzkumného vesmírného programu, uvádí, že první testy čekají stroj už v příštím roce. Pokud budou úspěšné, dalším cílem letounu bude dostat se do atmosféry a poté i mimo ni.

Foto: Profimedia.cz

Ugandské ženy se zájmem pozorují stavbu vesmírného korábu.

"Věříme, že za pět let vypustíme do vesmíru sondu a během deseti let dostaneme člověka do vesmíru," tvrdí 26letý amatérský letecký inženýr Nsamba. Před ním a jeho chudou domovinou však stojí ještě pořádný kus práce, než budou moci opravdu začít věřit, že se do kosmu někdo z Ugandy podívá.

Chybí motor i astronauti

Letoun zatím stále postrádá motor. Uganda navíc nemá žádné trénované astronauty. Nsambu to ale neodrazuje. Tvrdí, že jim poskytne výcvik a certifikaci sám. Navzdory všem překážkám je totiž prý hodně lidí, kteří do jeho projektu už zainvestovali čas i peníze. Svou prací či penězi prý pomohlo už 600 lidí. Vybralo se v přepočtu zhruba 1,5 miliónu korun a na stavbě stroje se pracuje už 22 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Chris Nsamba se svého snu vzdát nehodlá. Věří, že se ve stroji, který konstruuje u matky na zahradě, podívá do vesmíru.

Nejsou to však pouze místní nadšenci, kdo pomáhají snu mladého muže. Tamější prezident Yoweri Museveni, který vládne zemi už od roku 1986, vesmírný program podpořil a už dříve v tomto roce v telefonním hovoru přislíbil Sambovi finanční podporu.

"Prezidentův příspěvek a naše morální podpora mají ukázat naši hrdost na jeho ambiciózní projekt. Podporujeme jej jak morálně, tak i finančně," informoval prezidentův poradce v oblasti technologií a vědy Richard Tushemereirwe, podle kterého bude výše sumy teprve určena. Převedena by měla být na Nsambův účet počátkem příštího roku.

Chtějí snít ve velkém

V zemi, kde stále narůstající inflace znamená, že značná část populace jen s obtížemi přežívá, mnozí namítají, že by měl prezident vynakládat finanční zdroje rozumnějším směrem. To však Tushemereirwe odmítá.

"Jen z toho důvodu, že si Uganda nemůže dovolit vynaložit tolik financí, co země s vyspělými vesmírnými programy, neznamená, že musí přestat snít o velkých věcech," dodal rozhodně Tushemereirwe.

Reklama

Výběr článků

Načítám