Hlavní obsah

Dívce chybějí ruce i nohy, lékaři jí dají umělé

Novinky, Jakub Herzán
Lima

Osmileté děvčátko z peruánské Amazonie, které se narodilo bez horních a dolních končetin, se tento týden připravuje v hlavním městě Peru na změnu, která jí nejspíš změní celý život. Dostane nové protetické končetiny, tedy umělé ruce i nohy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Osmiletá Peruánka nemá ruce ani nohy, přesto umí tancovat i malovatVideo: Reuters

 
Článek

Yovana Yumbo byla přijata do nemocnice v Limě až poté, co její rodiče promluvili o jejich vážné situaci na okraji deštného pralesa, kde s Yovane žijí. Lékaři z hlavního města se proto spojili se svými kolegy v Mexiko City a nabídli rodině pomoc v překonání vrozené vady mladé dívky. Vše na náklady nemocnice.

V uplynulých dvou týdnech prošla Yumba řadou krevních testů, rentgenů a vyšetření. Celý zdravotnický personál je dojatý její bojovností.

„U Yumby byl diagnostikován syndrom Amélia, to znamená, že se člověk narodí bez všech končetin,“ říká její lékař Luis Rubio. „Podle literatury víme, že jedno z 20 000 narozených dětí má toto postižení, obvykle však ihned po porodu zemře.“ Osmileté děvčátko má tak vlastně štěstí v neštěstí.

Chybějí jí důležité kosti

Lékař také vysvětlil, že vytvoření protéz pro Yumbu bude mnohem složitější než pro člověka s amputovanými končetinami. „Museli jsme dělat komplexní studii ramen, nenašli jsme totiž kloub ani žádnou ramenní nebo pažní kost, to samé v bocích, žádné stehenní kosti. Bylo nutné vymyslet nové způsoby, jak bionické končetiny připojit. Takový postup se v Peru ještě nezkoušel.“

Tým lékařů bude muset vyvinout speciální korzet ve tvaru válce, který umožní připevnění končetin. Práce budou průběžné, potrvají zhruba 10 let, než bude mít Yumba vše za sebou. Některé zákroky jsou totiž možné až v dívčině dospělosti.

Matka děvčátka Yesenia Ruiz a celá její rodina je lékařům velice vděčná za příležitost, která by mohla jejich dceru vrátit do života.

„Jsme všichni moc rádi, já i můj manžel, že takhle pomáhají mojí panence. Jen příbuzní jsou smutní, že jí tak dlouho neuvidí, ale to nevadí, domů se má dcera vrátí s pažemi a bude chodit,“ dodává Yesenia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám