Hlavní obsah

Španělé jsou z Moji nadšení, Češi se obávají její sokyně

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznamováním španělských goril s pražskou samičkou Mojou žije celá zahrada v Cabercénu. Místní chovatelé i český doprovod z pražské zoo bedlivě sledují chování gorilí rodinky, jak vítá nového člena, což zvláště na španělské straně vyvolává nadšení.

Španělé jsou z Moji nadšení, ne tak její starší sokyněVideo: Stanislava Seďová, Právo

 
Článek

„Moja se evidentně cítí po transportu dobře a vůbec se neostýchá, takže je téměř pořád nalepená na skle. Je krásně vidět, jak jsou nám tito lidoopi podobní, což se projevuje zejména u reakce pětileté Chelewi, která by si už teď chtěla s Mojou hrát. Jsou jak malé děti,“ popisuje seznamování kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Španělští ošetřovatelé po pár hodinách seznamování už spontánně začali mluvit o tom, že se pětadvacetiletý samec Niky do Moji bezhlavě zamiloval.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moja ve španělské zoo

„V tomto bych byl opatrnější. Chodí si ji prohlížet a zdá se, že se mu líbí, ale také by to mohlo znamenat, že jen dává najevo, že on je tady samec a šéf. Ať tak či onak, by to však mohlo být důležité při seznamování se starší gorilou Nadiou,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Český doprovod se bojí útoku na pražskou gorilu

Z prvního kontaktu s touto samicí mají čeští ošetřovatelé i přes nadšení Španělů obavy. Zatím je právě Niky tím, který si ve výběhu zjednává pořádek, když Nadia přes sklo na Moju útočí.

„Když Nadia několikrát udeřila do okna, za kterým se krčila Moja, Niky se rozběhl a odehnal ji. Doufáme tedy, že kdyby došlo k takové situaci, když už budou pohromadě, zachová se stejně. Ale je taky možné, že starší samice nyní jen trochu straší a dává najevo své postavení, možná žárlivost, ale když budou stát proti sobě, nezaútočí,“ doufá Bobek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gorilí samice Moja putuje do svého nového domova ve speciálním boxu

V karanténě bude Moja nyní ještě několik dní, a pokud útoky ze strany starší španělské samice neustanou, zvolí ošetřovatelé taktiku postupného seznamování.

„Musí také zvážit, zda nebude nutné trochu utlumit Nikyho. Moja se sem přestěhovala, aby nemusela brát antikoncepci, ale nebylo by ideální, aby se začali pářit hned,“ dodal ředitel pražské Zoo.

V novém domově pražské gorily doufají, že by se potomka Nikyho, který přišel do zahrady z volné přírody, a Moji mohli dočkat do jednoho až dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám