Hlavní obsah

Moju si ve Španělsku oblíbil Niky, starší samice ale žárlí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu ráno se populární pražská gorila Moja už probudila do zcela nového prostředí v zoo v Cabarcénu na severu Španělska. Podle chovatelů byla v pohodě. V celém pavilónu goril bylo ale kvůli ní od rána živo.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moju (za skleněným oknem) si ve španělské zoo prohlížejí ostatní gorily.

Článek

„Lidoopi jsou společenští tvorové, což je nyní hezky vidět na Moje, která je každou chvíli nalepená na skle a prohlíží si gorily ve výběhu. Menší pětiletá gorila Chelewa je na Moju asi nejzvědavější. Myslím, že tady to bude dobré, jsou si blízké věkem, takže si spolu budou hrát," hodnotí první kontakty budoucí gorilí rodinky Pavel Brandl, kurátor savců z pražské zoo.

"Pětadvacetiletý samec Niky ji vnímá jako samici a pořád si ji chodí prohlížet. Vypadá to, že se mu líbí. Problém by mohl být se starší samicí Nadiou,“ dodává Brandl.

Starší gorila ale ukázala hned během prvního rána, že to s ní Moja nebude mít snadné. Bušila na sklo, za kterým seděla pražská gorila, a výhružně pobíhala po výběhu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moja ve španělské zoo

Moja si první den přes sklo zvědavě prohlížela všechny tři gorily. Došlo dokonce i na první doteky skrz mřížku, která je ve spodní části okna z Mojiny místnosti do vnitřního výběhu.

„Předávají si s Chelewou klacíčky a přitom se sebe opatrně dotýkají. Je to taková hra, kterou jsme s Mojou hráli od malička. Pamatuje si, že vždycky dostala nějakou dobrůtku,“ popisuje chovatelka Hanzálková.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moja ve španělské zoo

Nezaváhala a šla spát

Po celkově devítihodinovém úterním transportu z výběhu v pražské zoo do zoologické zahrady v Cabarcénu Moja nezaváhala ani vteřinu a vběhla do připravené ložnice gorilího pavilónu. Bez jakýchkoli známek újmy z cesty se najedla a kolem deváté večerní usnula.

Letecký speciál ČSA v úterý po 3,5 hodinách dosedl na letiště v Santanderu, odkud box s Mojou převezl transportér do dvacet minut vzdálené zahrady v Cabarcénu. Pak už jen stačilo zvednout poklop a Moja bez zaváhání vyběhla do své nové ubikace.

„Hned se napila a vzala si od nás dvě hrstičky hroznového vína. V rámci možností, že opustila svou rodinu, domov a za sklem teď vidí cizí gorily, je Moja zcela v pořádku. Při transportu si nijak neublížila a vypadá klidně,“ zhodnotila situaci po prvním kontaktu s pražskou gorilou chovatelka Šárka Hanzálková.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moju (za skleněným oknem) si ve španělské zoo prohlížejí ostatní gorily.

Teď bude v izolaci

Moju nyní čeká několik dní v izolaci, kdy u ní stále budou dva chovatelé z pražské zahrady.

„Je velmi těžké takhle dopředu odhadovat, jak to bude probíhat. Ale domluvili jsme se s našimi španělskými kolegy, že dalším krokem bude vpuštění Moji do vnitřního výběhu, přičemž ostatní gorily budou zavřené, aby si Moja v klidu prohlédla prostředí a zvykla si na něj. Pak přijde na řadu seznamování, které bude možná probíhat postupně, aby se podařilo předejít případným konfliktům nebo útokům, případně je ztlumit,“ předpovídá ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který se s prvním gorilím mládětem narozeným v Česku loučil s těžkým srdcem.

„Moja se stala doslova hvězdou a nikdo nám ji nenahradí, proto se loučím se smíšenými pocity. Je to smutné, ale věřím, že zde založí rodinu a naplní svůj život,“ dodal Bobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám