Hlavní obsah

Učitelku lékaři varovali: Smích vám může vyrazit mozek z hlavy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hythe

Třiadvacetiletá Angličanka Carolyn Gibbonsová tráví svůj život v bolestech a hlavně bez smíchu. Co totiž na většinu lidí působí jako lék, ji může zabít. Lékaři ji varovali, že pokud propukne v smích, mozek jí "vyletí" z hlavy. Může za to vrozená vada, která způsobila, že má mozek příliš velký a nevejde se jí do lebky.

Foto: Profimedia.cz

Učitelka Carolyn Gibbonsová trpí vrozenou vadou a nemůže se smát. Smích by ji totiž mohl stát život

Článek

Mladou učitelku z anglického Hythe v Hampshiru denně trápí záchvaty, rozmazané vidění, ochromující migrény a extrémní nespavost, protože má takzvanou Chiariho malformaci.

Tato vrozená vada centrální nervové soustavy způsobuje, že má příliš velkou spodní část mozku. Zvětšený mozeček pak zabraňuje průtoku mozkomíšního moku páteřním kanálem. Jakýkoli trhaný a prudký pohyb jí tedy způsobuje bolest, jako by jí měla explodovat hlava.

„Nejprve jsem si myslela, že můj stav není tak vážný, a věřila jsem, že ho budu mít díky lékům pod kontrolou. Jak se ale mé symptomy postupem času zhoršovaly, došlo mi, jak špatně na tom jsem. Žiju v bublině bolesti. Tlak může kdykoli způsobit, že mi mozek doslova vyletí z hlavy,“ řekla deníku The Daily Mail Gibbonsová, která stále žije se svou 42letou matkou.

Porucha se projevila teprve vloni

Gibbonsová ovšem neměla o své vrozené vadě ani tušení, dokud loni v březnu nedostala záchvat smíchu. Při hodině na střední škole, kde učila, pak omdlela a skončila v nemocnici. V tu dobu se potvrdilo, že má právě Chiariho malformaci typu 1.

Foto: Profimedia.cz

Třiadvacetileté Gibbonsové při smíchu hrozí, že by jí mohl mozek vylézt z lebky

Denně dostávala koktejl 50 léků a 29. července letošního roku konečně podstoupila první operaci. Lékaři jí vyjmuli část lebky, aby tak udělali prostor pro její příliš velký mozek. Tím ale její trápení nekončí. Čeká ji minimálně jedna další operace, jejíž výsledek ale nemusí být jednoznačný.

„Pevně doufám, že se ta operace podaří a já se budu moct opět smát,“ dodala na závěr Gibbonsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám