Hlavní obsah

Hitlerovo špinavé prádlo se vydražilo za desetitisíce

– Bristol
Novinky, Jakub Kynčl

Není to dražba, která by se konala každý rok. V anglickém Bristolu se dostaly v úterý do aukce dva kusy personalizovaného ložního prádla vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera. Na ložním prádle nechyběly ani svastiky s iniciály A. H.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hitlerovo ložní povlečení se vydražilo za necelých 60 000 korunVideo: Reuters

 
Článek

Do dražby se dostalo jedno bílé prostěradlo a povlečení na polštář s vyšitou orlicí stojící na svastice. Vše pak bylo ještě doplněno o iniciály A. H. Předměty byly nakonec prodány za dva tisíce liber (asi 59 tisíc korun). O prodej předmětů se postarala aukční síň Dreweatts.

"Nemůžeme přesně prozradit, kdy, odkud a od koho jsme tyto předměty získali. Nemůžeme s jistotou říci, že v něm Hitler doopravdy spal, ale kvalita tomu rozhodně odpovídá. Veškeré osobní emblémy pak také sedí," informoval ředitel aukčního domu Nick Ewing, podle kterého se povlečení prodalo za odpovídající cenu.

"To povlečení nebylo v úplně úžasném stavu, ale mělo svou kvalitu. Jsou na něm nějaké skvrny a bude potřeba ho trochu vyspravit, ale má za sebou kus historie. Bude zajímavé vědět, co se s ním bude teď dít dál. Můžu teď říct jen to, že tyto předměty koupil před časem v Německu soukromý sběratel," dodal Ewing.

Reklama

Výběr článků

Načítám