Hlavní obsah

Dívky v bikinách si zaplavaly mezi velkými žraloky

Novinky, Markéta Klánská
Durban

Dívky, bikiny a žraloci. To není kombinace, která by věstila něco dobrého. Přesto se dvě mladé ženy v rámci vědeckého výzkumu vrhly v úsporných plavkách do žraločích vod u pobřeží Jihoafrické republiky. Moře se ale nezbarvilo do ruda, jako se to stalo například ve filmu Čelisti, místo toho se pod vodní hladinou rozhostila klidná a mírumilovná atmosféra.

Článek

Tříměsíční výzkum plný podobných odvážných experimentů, za nímž stojí především biolog Ryan Johnson, má přetvořit obraz, který o velkých bílých žralocích vytvořil právě Steven Spielberg ve filmu Čelisti a jiní režiséři ve svých dokumentárních i hraných filmech.

Doktor Johnson se volně potápěl se žraloky už nesčetněkrát. Používal speciální zařízení, která měří sílu žraločího stisku a také spolupracoval na vynálezu silikonových robotických tuleňů, jejichž pomocí je možné studovat lovecké zvyky žraloků. Na základě těchto svých zkušeností je natolik přesvědčen o tom, že žraloci nejsou svou podstatou tupí lidožrouti, že vytvořil malý tým výzkumníků.

Riziko má potvrdit pravdu

Jeho „žraločí andělé“ (shark angels) pak v uplynulých týdnech testovali, zda se žraloci mění v krvelačné stvůry, když spatří bílé maso, pach lidské krve a moči nebo záblesk šperků. Jak se ale ukázalo, žraloci na žádný z těchto podnětů v podstatě vůbec nereagovali.

„Všichni z naší posádky jsme pevně přesvědčeni o zodpovědnosti našeho konání. Nedělali bychom to, kdyby nás napadlo, že můžeme přijít k úhoně. Náš výzkum je ideální možnost, jak se vystavit riziku, abychom prokázali své teorie,“ řekl Johnson.

Johnson totiž doufá, že se mu podaří vytvořit nový pohled na žraloky. Podle něj jde o paryby, které lidé ze strachu a také kvůli ploutvím do populární asijské polévky desítky let nesmyslně vraždí. Bez silné populace těchto predátorů, kteří jsou na špičce potravního řetězce, přitom trpí celý podmořský ekosystém.

Experimenty korunoval jedinečný přímý přenos

Johnsonovy tříměsíční experimenty vyvrcholily 25. listopadu (u nás v noci z pátku na sobotu) historicky prvním podobným živým přenosem s názvem Shark Attack Experiment LIVE, který divákům ze zálivu Rocky Bay na jihoafrickém pobřeží Kwazulu-Natal zprostředkovala americká televizní stanice Nat Geo Wild.

„V přímém televizním přenosu je síla. Nevidíte tři měsíce natáčení sestříhané do akčních 20 vteřin. Vidíte velké bílé žraloky v celé jejich kráse, jak klidně plavou a dělají typické žraločí pohyby,“ řekl televizi ABC Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám