Hlavní obsah

Nemáte smysl pro humor, řekla po vyhazovu moderátorka, která urazila Obamu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská moderátorka Taťjana Limanová se v uplynulých dnech proslavila po celém světě, když v přímém přenosu ukázala zdvižený prostředníček. Rozpoutala tím vlnu debat, protože gesto předvedla právě ve chvíli, kdy vyslovila jméno amerického prezidenta Baracka Obamy. Dostala výpověď, navzdory tomu, že podle ní nešlo o žádnou urážku. Své kritiky nyní obvinila z nedostatku smyslu pro humor.

Článek

Jak Limanová tuto neděli uvedla, svým gestem rozhodně nechtěla vyjádřit nějaký politický postoj. Snažila se jen upozornit pracovníky televizního štábu, aby jí zvedli čtecí zařízení.

„Svět je nespravedlivý. Předtím mi nepřišlo důležité, abych se ospravedlňovala, protože to bylo celé absurdní. Každý si to mohl vyložit vážně, stejně jako to pokládat za kuriózní nehodu. Většina Rusů na to reagovala s humorem,“ řekla deníku The Daily Telegraph Limanová.

„Rozhodně jsem si tu slávu neužívala. Jsem poměrně uzavřený člověk a zakládala jsem si vždy na popularitě omezené pouze na profesionální kruhy. Bylo to pro mě velmi nepříjemné. Rodiče mě vychovali ke zdvořilosti a sprostá gesta tak neukazuji ani ve svém osobním životě,“ uvedla dále Limanová.

Nebyl to výraz odporu k Američanům

V den, kdy Limanová na obrazovce ukázala prostředníček, byla povolaná vedením  televize REN, aby vše vysvětlila. Dozvěděla se, že je její budoucnost nejistá. Dlouho pak musela čekat na výsledné rozhodnutí. To přišlo, až když se video objevilo na internetu. Okamžitě dostala výpověď.

Spolu s videem se totiž po internetu rozšířily různé výklady, včetně těch politických. Kritici prezidenta Obamy například ocenili, jak se Limanové podařilo urazit jejich úhlavního nepřítele, zatímco jiní lidé vzali gesto jako projev protiamerických nálad, které v Rusku opět ožívají. Přitom podle Limanové za vším stálo pouze opakovaně porouchané čtecí zařízení, kvůli kterému musela číst zprávy z listu papíru.

„Byla jsem kvůli tomu čtecímu zařízení naštvaná, ale netušila jsem, že jsem stále v záběru. Mohlo se to stát po jakémkoli jiném slovu, shodou okolností se to ale stalo právě poté, co jsem mluvila o Baracku Obamovi. Neměla jsem sebemenší důvod ho napadnout, mám k němu naprosto neutrální postoj,“ vysvětlila Limanová, která zároveň absolutně popřela myšlenku, že by její gesto vyjadřovalo protiamerické nálady.

Kariéra moderátorky je nejspíš u konce

Vedení televizní stanice REN sice Limanové uvěřilo, na druhou stranu ale uvedlo, že to nijak nezmírňuje její vinu. Její chování bylo označeno za „vážné porušení disciplíny a manifestaci neprofesionality“ a televize, která přináší zprávy 120 miliónům lidí, neměla jinou možnost, než ji vyhodit.

Limanová se však nevzdala a nyní odhodlaně hledá novou práci. Dostala už prý několik nabídek, uznala ale, že její kariéra televizní moderátorky, kterou tak dlouho a usilovně budovala, nyní leží v troskách.

„Byla to má chyba. Měla jsem si lépe zkontrolovat, zda ještě nejsem v záběru. Je to úžasná ukázka toho, jak mohou být věci špatně vyloženy,“ řekla na závěr Limanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám