Hlavní obsah

Nechtěl děsit syna znetvořeným obličejem, dostal nový. Od českého chirurga

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Mitch Hunter procházel po ulici, děti se schovávaly za svoje rodiče, vystrašilo je, co vidí. Od vážné nehody před 10 lety měl totiž znetvořený téměř celý obličej. V momentě, kdy se sám stal otcem, rozhodl se pro transplantaci obličeje, nechtěl, aby se jeho syn bál také. Takový je příběh muže, jehož do života vrátil český chirurg Bohdan Pomahač.

Článek

Mitch, bývalý voják, jehož obličej byl vážně poškozen při autonehodě, se nyní může znovu usmívat, cítit vítr na tváři nebo polibek od své ženy. Stal se jedním z prvních lidí na světě, kteří dostali zcela novou tvář, o tu svojí téměř před 10 lety přišel.

A to při autonehodě, při které jeho vůz narazil do sloupu elektrického vedení, a přes jeho tělo se převalilo 10 000 voltů, jeho obličej začal hořet. Od té doby prošel dvaceti operacemi, ale jejich výsledek nebyl uspokojivý. Jeho znetvoření stále strašilo nejen děti, ale samozřejmě i dospělé kdykoliv, když vyšel ven. Neměl cit ve tvářích ani rtech.

V den, kdy mu jeho žena Katarina porodila syna, se rozhodl, že je konečně čas na konečné řešení.

„Děti se mě bály, jejich matky se mě bály, dokonce i moji kamarádi měli trošku problém.“ Pak se ale narodil Clayton a já nechtěl, aby se mě bálo moje vlastní dítě.“ Řekl Mitch.

Operace trvala 14 hodin, během ní dostal kompletní novou tvář, včetně očních víček, rtů, svalů v obličeji i nervů. Díky micro-cévní chirurgii se podařilo připojit i dvě hlavní tepny, které nový obličej prokrvují. Operaci vedl český chirurg Bohdan Pomahač. [celá zpráva]

Pět měsíců poté, co proběhla americkou armádou financovaná operace, začal mizet pooperační otok, Mitchova řeč se začala zlepšovat, mohl se usmát, pohnout rty, zamrkat. Dnes si dokonce může nechat narůst plnovous, to mohl naposled před nehodou.

„ Bylo prostě úžasné kolik citů v obličeji se mi vrátilo za tak krátkou dobu, to co sem získal zpět, je výjimečné.“

Peter Butler, který doufá v provedení první takovéto operace na území Británie, věří, že operace tohoto typu by se mohla provádět denně v obrovském množství.

„V Británii je čtvrt miliónu lidí s těžkým znetvořením v obličeji, pro které rekonstrukční chirurgie nefunguje a tohle je možné řešení proto, aby se mohli normálně zapojit do společnosti,“ dodává Peter Butler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám