Hlavní obsah

Mladistvý zloděj napsal v "omluvném" dopise oběti: můžeš si za to sám

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Velmi netradiční omluvu napsal 16letý usvědčený zloděj rodině z Leedsu, kterou okradl. Místo projevu lítosti nad vloupáním do jejich domu, arogantně nazval své oběti hlupáky, kteří ze svého bydliště udělali snadný terč.

Článek

Mladého zloděje, jehož jméno nemůže být kvůli jeho nízkému věku zveřejněno, přiměli dohlížitelé z výchovného programu pro mladistvé zločince, aby napsal omluvu lidem, které okradl. Dopis, v němž by se měl pachatel kát, však začíná slovy: „Milá oběti, nevím, proč ti píšu tento dopis! K napsání tohoto dopisu mě donutil program ISSP. Abych byl upřímný, netrápím se a ani necítím lítost nad skutečností, že jsem vykradl tvůj dům.“

Mladík, který podle deníku The Daily Mail při vloupání v Leedsu ukradl herní konzoli, fotoaparát, videokameru, dvě televize a dva reproduktory, se navíc ještě rozhodl vyjmenovat veškeré chyby, kterých se majitel domu dopustil.

„Především to stejnak byla tvoje chyba. Ukážu ti hloupé chyby, kterých ses dopustil. Zaprvé sis nezatáhl záclony, což většina lidí ví, že má před usnutím udělat. Zadruhé je tvoje chyba, že bydlíš ve Stainburns, čtvrti s vysokým rizikem vloupání, a ještě máš natolik silný žaludek, že necháváš přízemní okno v kuchyni otevřené. To bych neudělal ani za milión let,“ napsal zloděj.

„Každopádně mi tě není vůbec líto a neprojevím žádný soucit nebo výčitky svědomí. S úctou,“ uvedl na závěr mladík.

Upozornění na bezcitnost zlodějů

Většina ukradených předmětů byla nakonec původním majitelům vrácena. Mladík, který byl podle místní policie za podobné činy trestán už v minulosti, byl opět zatčen. U soudu mu byl nařízen 12měsíční nápravný program ISSP.

A právě psaní omluvných dopisů je součástí tohoto programu, který má mladé výtržníky přivést na správnou cestu. V případě zmíněného náctiletého ale tato metoda zřejmě nepadla na úrodnou půdu.

Jeho dopis, který byl mimochodem plný pravopisných chyb, se k okradené rodině z Leedsu ani nedostal. Vedoucí policie v Západním Yorkshiru Melanie Jonesová dopis označila za chladný a bezcitný. V médiích byl ale zveřejněn právě jako upozornění na chladnokrevné jednání zlodějů.

Reklama

Výběr článků

Načítám