Hlavní obsah

Nahlédněte do protiatomového krytu pod nejznámějším pražským kopcem

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrch Vítkov skrývá protiatomový kryt. Nad sebou má třicet metrů skály, je bezpečný a také velmi rozsáhlý. Jeho 1650metrová plocha pojme až tisíc dvě stě padesát lidí. Ti v něm při tom nejčernějším scénáři přežijí až 72 hodin.

Pod nejznámějším pražským kopcem se nachází obrovský protiatomový krytVideo: Novinky

 
Článek

Vchod do krytu je přímo z Karlínského tunelu. Málokoho to ale napadne, jeho vnější dveře totiž vypadají jako každé jiné vedoucí třeba do sklepa. Ty pravé bytelné dveře se totiž schovávají až za těmi prvními.

Foto: Novinky

Vstup do krytu z Karlínského tunelu.

Jakmile se dostanete dovnitř, překvapí vás spleť dlouhých úzkých chodeb. Jsou zde velké prázdné místnosti, kde mohou ukrytí lidé posedávat a odpočívat. Zařízení není bohaté. Při mobilizaci by sem byly dodány deky a snad i pár židlí, jinak je pro ukryté k dispozici akorát tvrdá zem.

Foto: Novinky

Velké společné prostory určené pro ukryté.

Jedna z místností je vybavena menší kuchyní. Spíž plnou konzerv a potravin v krytu ale rozhodně nečekejte. Pokud byste se do krytu někdy dostali, nezapomeňte si vzít jídlo s sebou.

Potěšující je tedy snad jen to, že co se týče sociálních zařízení, těch má kryt opravdu dostatečné množství.

Foto: Novinky

Skromná kuchyňka.

Zbylé místnosti pak slouží především pro zajištění samotného chodu úkrytu. Najdete tu strojovnu zajišťující přívod a filtraci vzduchu a také čtyři vlastní studny s vodou.

„Voda pramení hluboko pod bunkrem, takže není nutné mít obavy z jejího znečištění,“ dodává údržbář úkrytu civilní ochrany Petr Kalouš.

Pokud by byl přerušen přívod elektrické energie, kryt má dva vlastní generátory. Pro případ krajní nouze je navíc možné pohánět nejdůležitější stroj, tedy ventilátor na recyklaci vzduchu, dokonce i ručně.

Foto: Novinky

Sociální zařízení ve vítkovské krytu.

Kryt je schopen pojmout maximálně dvanáct set padesát lidí s tím, že každý z nich by měl pro sebe jeden metr čtvereční. „Pokud by byl venkovní vzduch natolik znečištěný, že by ho nebylo možné filtry vyčistit, v krytu jsou připraveny kyslíkové lahve. Při plném osazení krytu by vystačily na sedmdesát dva hodin,“ vysvětluje Petr Kalouš.

V současné době kryt občas slouží jako sklad. Nejdéle do čtyřiceti osmi hodin je však možné ho plně zprovoznit a uvést do pohotovostního stavu.

Jenom v Praze je celkem kolem dvanácti set krytů. V době ohrožení se na ulicích objeví šipky ukazující k nejbližšímu z nich. Pokud máte tu možnost, s sebou byste si měli kromě jídla vzít i evakuační zavazadlo s náhradním oblečením, jídlem na dva dny, osobními léky, toaletními a hygienickými potřebami, důležitými dokumenty a cennostmi, baterkou, mobilním telefonem a důležitými kontakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám