Hlavní obsah

Nová letadlová loď stála 118 miliard, záchody na ní ale nefungují

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norfolk

Když je něco nejmodernější, nemusí to být zákonitě i bezproblémové. Platí to zřejmě i v případě nové americké letadlové lodě, která dostala své jméno po prezidentovi Georgi H. W. Bushovi. Stála 6,2 miliardy dolarů (118 miliard korun) a do akce poprvé vyplula teprve loni na jaře. Navzdory všem vymoženostem má ale problémy s tak základním vybavením, jako jsou toalety.

Článek

Každodenní „záchodové“ starosti námořníků na letadlové lodi George H. W. Bush by možná zůstaly bez povšimnutí, kdyby ovšem neexistoval internet. Matka jednoho z námořníků si totiž na letadlovou loď otevřeně postěžovala na svém blogu. Jako hlavního viníka tamních stále trvajících problémů se záchody označila nefunkční odsávací systém.

Této stížnosti se ujal nezávislý server Navy Times, který celou záležitost opepřil výpověďmi několika námořníků, kteří prý někdy musí hledat fungující záchod až hodinu.

Námořnictvo skutečně připustilo, že má nová letadlová loď problémy. Na druhou stranu ale podle deníku The Washington Post trvalo na svém, že zmíněné komplikace s toaletami mají v první řadě na svědomí sami námořníci. Do záchodů prý splachují věci, které tam v žádném případě nepatří. Jde mimo jiné o trička, spodní prádlo, vejce nebo příbory.

Situace není zdaleka tak zoufalá

Velitel letadlové lodi se základnou v Norfolku, Brian E. Luther, uvedl, že jeho lodní inženýři během současné mise v Perském zálivu strávili detekováním podobných problémů 10 000 hodin. Většina jednotlivých záležitostí ale byla vyřešena velmi rychle, proto podle něj není sebemenší důvod věřit tomu, že by někdo na lodi musel hodinu hledat funkční záchod.

Kapitán Luther se dále nechal slyšet, že problémy se záchody rozhodně nemají vliv na zdraví jeho mužů. Námořníci, kteří se svěřili Navy Times, prý situaci popsali jako zoufalejší, než ve skutečnosti je. Zveřejnění informací o fiasku se záchody tak podle kapitána vytvořilo nespravedlivý obraz života na lodi George H. W. Bush.

Reklama

Výběr článků

Načítám