Hlavní obsah

Dvanáct tisíc tun betonu se ve vteřině poroučelo k zemi

Novinky, Markéta Klánská
Motherwell

Ozvala se ohlušující rána a k zemi se poroučelo 12 000 tun betonu. Přesně tak vypadala nedělní demolice 17patrového obytného komplexu Glencairn Tower ve Skotsku, který byl postaven v roce 1964. K pohřbení téměř 50 let vzpomínek stačilo 55 kilogramů výbušnin.

Článek

Řízené demolici ve městě Motherwell přihlíželo z ochranné zóny tisíce diváků. Mnozí z nich dříve v panelovém domě bydleli a své pohnutí tedy nedokázali ukrýt.

„Pro mě a pravděpodobně i pro mnoho dalších místních lidí to byl den plný vzpomínek a emocí. Byla to působivá podívaná. V tom domě jsem žil a vyrůstal, takže s ním mám spojeno mnoho vzpomínek. Můj otec navíc patřil k místním správcům,“ řekl deníku The Daily Mail Colin Campbell.

„Naším hlavním záměrem bylo, aby dnešní demolice domu proběhla bezpečně. Chtěli jsme, aby měla minimální vliv na místní obyvatele, což se nám povedlo,“ řekl v neděli Barry McCulloch, pracovník rady v Severním Lanarkshiru.

Obnova města bude stát milióny liber

Svého času byl komplex Glencairn Tower nejvyšším ze 49 výškových obytných domů ve skotské správní oblasti Severního Lanarkshiru. Jakožto zastaralý ovšem musel ustoupit novému projektu.

„Těším se, jak zde vzniknou nové byty, které jsou součástí investice ve výši 75 miliónů liber (2,23 miliardy korun) na obnovu centra města Motherwell,“ uvedl McCulloch, který má v radě na starosti odbor bydlení a sociálních prací.

„Jsem si jist, že nový obytný projekt přinese do zdejší lokality pozitivní změnu,“ dodal Campbell.

Reklama

Výběr článků

Načítám