Hlavní obsah

Oddaný pes už přes dva týdny vytrvale hlídá hrob svého pána

Novinky, Markéta Klánská
Pchanťiatchun

Obyvatele jedné malé čínské vesnice v provincii Šangtung dojal příběh věrného psa, jehož oddanost vůči majiteli je dokonce silnější než smrt. Ačkoli mu páníček počátkem listopadu zemřel, nadále ho věrně střeží. Celé dny a noci totiž tráví u jeho hrobu. Pohnutí vesničané mu nosí jídlo a chtějí mu dokonce na hřbitově postavit boudu.

Článek

Lao Pchan z vesnice Pchanťiatchun nedaleko města Čchingtao s láskou vychoval psa. Počátkem tohoto měsíce ovšem v 68 letech zemřel. Nemá žádné příbuzné. Žil naprosto sám jen se svým čtyřnohým přítelem.

Při vyklízení jeho domu však pes někam zmizel. Neutekl ale daleko, vesničané ho nalezli u Pchanova hrobu. Podle agentury Reuters celých sedm dní a nocí střežil svého pána a nechtěl se odtamtud hnout na krok.

Mladý pes ale několik dní nežral, proto ho vesničané chtěli nalákat do vesnice na nějaké jídlo. Odešel sice s nimi, ale jakmile sežral, co mu dali, okamžitě se vrátil ke hrobu. Od té doby mu lidé nosí jídlo a vodu přímo na hřbitov. Dokonce i plánují, jak mu nedaleko Pchanova hrobu postaví boudu.

Obdobná věrnost není psům cizí

Podobný příběh se odehrál v 19. století ve Skotsku. Teriér jménem Bobby tehdy strávil u hrobu svého majitele Johna Graye dlouhých 14 let. Jeho věrnost inspirovala nejednoho spisovatele a filmového tvůrce, uvedla televize Sky News. Bobby se dokonce dočkal vlastních internetových stránek a také bronzové sochy, která stojí v Edinburghu.

Psi zkrátka věrní bývají, jak dokazuje i další případ ze Spojených států. Když 6. srpna letošního roku zemřel při zásahu člen amerických speciálních jednotek SEALs Jon Tumilson, jeho pes Hawkey ležel u rakve a odmítal opustit jeho tělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám