„Čtyřměsíční samička vzácné kočkovité šelmy je zatím v naprostém pořádku. Zpočátku jsme si vůbec nebyli jisti, jestli se odchov povede. Její matka, samice Yala, je totiž ještě velmi nezkušená a mladá. Nevěděli jsme, zda se dokáže o své prvorozené mládě postarat. Yala to však zvládá velmi dobře a malá Wanita se má čile k světu,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že jméno samičce vybrali žáci z orlovské základní školy proto, že jsou dlouholetými sponzory zahrady. Pojmenovali tak „své“ adoptivní zvíře.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka.

Samičku vzácného pardála obláčkového pojmenovaly děti ze Základní školy Orlová-Lutyně

FOTO: Jan Pluháček (Zoo Ostrava)

„Zatím je vše v naprostém pořádku. Wanita postupně objevuje v doprovodu obou svých rodičů i venkovní výběh. Trpěliví návštěvníci ji tak mohou zahlédnout, jak balancuje na větvích keřů, jak následuje svou mámu a učí se správným dovednostem šelmy. Vzhledem k tomu, že je ale ještě velmi plachá, schovává se ráda i ve vnitřních prostorech. Pokud právě odpočívá ve své boudě, kterou nadále snímá kamera, je možné ji pozorovat na monitoru v pavilonu indických zvířat,“ líčila dále mluvčí zoo.

Pardálí „Slečna“ zůstane v Ostravě maximálně do svých prvních narozenin. Pak bude v rámci záchovného programu převezena do jiné zoo ke geneticky nepříbuznému samci, aby se zapojila do další reprodukce.

„Na základě chovatelských zkušeností musí spojování těchto zvířat proběhnout v prvním roce života, jinak hrozí, že by samec mohl samici usmrtit. Kde najde Wanita svůj nový domov, zatím ale nevíme,“ upřesnila dále Kalousková.

Pardálů obláčkových zbylo v přírodě jen 10 tisíc

Pardál obláčkový, zvaný také levhart obláčkový, obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V Himálaji vystupuje až do výšky 2500 metrů nad mořem. Bohužel na území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi. Proto také pardálové obláčkoví vymírají. Další ohrožení spočívá v nelegálním chovu a obchodu s jejich kožešinami a kostmi. V současnosti se ve volné přírodě pohybuje zřejmě na 10 tisíc těchto zvířat.