Hlavní obsah

Svět slaví po třinácté den mužů, Češi zatím stále neoficiálně

Novinky, jky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snahy vyhlásit vedle Mezinárodního dne žen také stejný svátek pro muže se datují minimálně od 60. let 20. století. Oficiálně jej ale poprvé vyhlásili až 19. listopadu 1999 na Trinidadu a Tobagu. Čeští muži však mohou slavit také, zatím však ale jen neoficiálně.

Anketa: Víte kdy je mezinárodní den mužů?Video: Novinky

 
Článek

Nápad se z Trinidadu a Tobaga záhy rozšířil. K tomuto dni se následně připojili na Jamajce, pak v Austrálii a postupně až do současnosti následovalo tuto myšlenku více než 50 států na celém světě. Z okolních zemí se slaví například v Německu, Rakousku anebo třeba na Ukrajině.

Smyslem tohoto svátku je upření pozornosti ke zdraví mužů, posílení genderové rovnováhy a k roli mužů v současné společnosti.

Způsoby slavení mezinárodního dne mužů jsou různé po celém světě – od osvětových přednášek až po mírové pochody či diskuse v médiích. Jak však dokládá i naše anketa, Češi o tomto svátku převážně zatím vůbec netuší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám