Hlavní obsah

V Nizozemsku postavili neviditelný most, vede pod hladinou vody

Novinky, Jakub Kynčl
Fort Roovere

Placaté Holandsko toho nemá moc, čím by mohlo zaujmout milovníky hornatých terénů. Nicméně svou jinak nezajímavou krajinu tam umí ozvláštnit opravdovými designovými lahůdkami. Jednou z nich je i "potopený pěší most" ve vesnici Halsteren v Severním Brabantsku.

Článek

Je to vodní přechod v biblickém stylu. Most "mojžíšského stylu" vede přes vodní příkop u pevnosti Fort de Roovere. Chytře zkonstruovaná lávka má totiž okraje nad hladinou příkopu, ale dno, po kterém člověk chodí, je pod hladinou vody. Efekt? Most je z větší vzdálenosti takřka neviditelný.

Most se nachází v oblasti série pevností a vodních příkopů, které byly postaveny v 17. století na jihovýchodě země. Měly tehdejší obyvatele chránit před případnou invazí Francouzů či Španělů.

"Samozřejmě je vysoce nevhodné stavět most přes vodní příkop, který má pevnost chránit. Zejména pak na té straně, ze které se očekává útok. Proto jsme navrhli neviditelný most," uvedl s úsměvem mluvčí RO & AD Architects Ad Kils, kteří za stavbou inovativního mostu stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám