Hlavní obsah

Latté art, umění kreslení do kávy

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Jak je známo, jíme nejen ústy, ale i očima. Právě na tom staví disciplína latté art. Její představitelé dokážou proměnit kávu v malé umělecké dílo. Na její pěnu vám vykreslí srdíčko, tulipán nebo i medvídka.

Latté artVideo: Novinky

 
Článek

Nejrůznějšími obrázky si můžete ozdobit nejen café latte, ale i capuccino nebo espresso macchiato. Chce to především kvalitní kávovar a zručnost. „Já dělám za barem tři roky. I přesto bych obrázky v kávě doma vykouzlila těžko. Potřebujete totiž profesionální kávovar, který vyvine dostatečný tlak, abyste získali správnou konzistenci mléka i kávy,“ vysvětluje baristka Tereza Balá.

Základem celého umění je naučit se do espressa nalévat mléko s mikropěnou takovým způsobem, aby na jeho povrchu vytvořila obrazec. Existují dva různé způsoby, jak na to. Buď obrazec na povrchu kávy vytvoříte pohyby konvičkou přímo během nalévání mléčné pěny do espressa, nebo pomocí tyčinky posléze dokreslíte obrázky přímo v kávovém hrníčku.

Foto: Novinky

Srdíčko a rozetka vytvořené v cappuccinu.

Každý rok se v této disciplíně konají soutěže. Musíte v nich prokázat, že obrázek, který jste si dopředu nakreslili, dokážete co nejvěrněji přenést na povrch kávy. „Já umím nakreslit rozetu, tulipán, srdíčko a medvídka, kterého jsem okoukala od našeho loňského mistra v latté artu Zdeňka Smrčky. Moje nejoblíbenější je ale rozeta,“ vypráví Tereza Balá.

Ne v každé kavárně vám ovšem takovéto umění předvedou. „Baristé se u nás latté art teprve učí. Návštěvníky ale potěší, když dostanou kávu se srdíčkem,“ dodává Tereza. Samotná příprava přitom nezabere o moc déle než klasická příprava cappucina. Jakýkoli obrázek nakreslíte během několika vteřin.

Foto: Novinky

Baristka nalévá mléko s mikropěnou do sepressa tak, aby na jeho povrchu vznikl obrázek tulipánu.

Takto vyzdobenou kávu je zapotřebí co nejrychleji servírovat a podávat hostovi ihned po přípravě. Obrázek totiž rychle ztrácí na kvalitě. Pokud si ale kávu nezamícháte, vydrží vám při pití až do dna.

Reklama

Výběr článků

Načítám