Hlavní obsah

Medvědice Cora hýčkala mrtvé mládě celou noc. Pak je sežrala

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Dvě mláďata neschopná života porodila v úterý brněnská medvědice Cora. Druhé mládě matka sežrala ve středu po osmé ráno. Drama, které by se mohlo zdát jako velmi tragické, je podle chovatelů zcela přirozeným přírodním postupem a lední medvědice se zachovala stejně, jako by se zachovaly v takovém případě i její divoké kolegyně ve volné přírodě.

Článek

První, zřejmě již mrtvé mládě, o kterém se dokonce chovatelé domnívali z nezřetelných snímků infračervené web kamery v porodním brlohu, že by mohlo jít o placentu, porodila Cora v úterý před čtvrtou odpoledne. Mrtvé novorozeně pak odložila a připravila se k dalšímu porodu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědice Cora těsně před tím, než se před veřejností ukryla do „porodního brlohu,“ kde by mohla během několika dnů vrhnout mláďata

„Druhé medvídě se narodilo kolem sedmé večer. I když se o něj matka zcela vzorně starala a mládě si položila na přední tlapy tak, jak se to děje v ledovém brlohu v přírodě, aby se novorozeně nenachladilo, žilo medvídě zhruba jen hodinu. I poté jej měla matka na tlapách celou noc,“ řekl Novinkám Šéf Chovatelů brněnské zahrady Jaroslav Dražan.

Její chování je přirozené

„Ráno však již poznala, že je její potomek zcela bez známek života a vyhodnotila situaci stejně, jako by to udělala ve volné přírodě. Mláďata kolem osmé sežrala, vyřešila tak za nás problém, který by nastal v okamžiku, kdy by mládě přežilo, ale Cora by se o něj nechtěla starat. Tato situace je sice možná smutná, ale zcela přirozená. Nám nezbývá nic jiného, než se o ni dobře starat a doufat, že ještě mláďata vyvede,“ řekl Dražan.

Podle ruské světově uznávané odbornice na chov ledních medvědů v zajetí, která v Brně shodou okolností porod sledovala, se mateřské pudy Cory projevovaly zcela vzorně. A to dává naději pro možný další odchov těchto vzácných a v zajetí velmi obtížně chovaných zvířat. Cora se v Brně proslavila porodem zdravých dvojčat Bila a Toma v roce 2007. O obtížnosti porodů v zajetí však svědčí fakt, že to byl jediný úspěšný porod ze čtyř, které má za sebou. Všechna další mláďata nepřežila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám