Hlavní obsah

Natočil jsem bájnou příšeru z hlubin, tvrdí Kanaďan

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kelowna

Kanaďan věří, že na kameru zachytil bájnou příšeru z hlubin zvanou Ogopogo, která se údajně ukrývá v jezeře Okanagan v Britské Kolumbii. Počátkem listopadu totiž pořídil záběry něčeho, co se na první pohled jeví jako zvlněná vodní hladina. Někomu to tak může připadat i na druhý pohled, ale Richard Huls je přesvědčen o své pravdě.

Článek

„To očividně nebyly žádné vlny, ale nějaký černý útvar. O tom, že muselo jít o něco úplně jiného, mě přesvědčila velikost tmavého stínu a fakt, že vlny nešly paralelně s ním. Poblíž se dokonce ani nevyskytovaly žádné lodě,“ řekl deníku The Vancouver Sun Huls.

Nutno dodat, že Huls video natočil, když navštívil místní výrobnu vína, ze které se otevírá přímý výhled na jezero. Za Hulsovou bujnou fantazií tak možná bylo spíše opojení vinným mokem. Tmavé útvary, které ve vodě natočil, se totiž vůbec nehýbou, na rozdíl od kamery autora.

„Nejsou tam žádné hrby, žádná hlava, ani jiná určitá forma. Jsou to jen dva dlouhé, tmavé a více méně rovné útvary, které měří několik metrů. Možná nejde o náhodu. V jezeře Okanagan se díky dřevařskému průmyslu nachází desítky tisíc klád, které plavou těsně pod povrchem,“ řekl Banjamin Radford z vědeckého magazínu Skeptical Inquirer.

Indiánská legenda mluví o hadovité příšeře

Nicméně pověst o příšeře Ogopogo se traduje po mnoho generací. Její původ se ukrývá ve staré indiánské legendě, která vypráví o příšeře zvané Nhaaitk. Tato hadovitá příšera prý žádala oběť od všech cestovatelů, kteří se chtěli bezpečně dostat přes jezero Okanagan. Indiáni tedy před plavbou vždy házeli do vody drobné živočichy, aby si tak zaručili klidnou cestu.

„Ogopogo každoročně někdo spatří. V dnešních dobách už to ale nejsou indiáni, nýbrž běloši. Je to známka toho, že dole něco opravdu je. Zda je to opravdu Ogopogo nebo ne, to už je jiný příběh. Dole však přece jenom něco je,“ stojí na ceduli u jezera.

A skutečně, příšera byla od roku 1860 spatřena více než tisíckrát. Existuje dokonce mnoho fotografií a videí. Příšera je nejčastěji popisována jako 12metrový mořský had s několika hrby, uvedl britský deník The Daily Mail.

Podobný popis by mohl sedět i na proslulou příšeru, která údajně žije v jezeře Loch Ness ve Skotsku. Ta je vidět na záběrech z roku 1960, které byly jako jedny z mála prohlášeny za pravé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám