Hlavní obsah

Nosorožce převážely vrtulníky na lanech, kvůli ochraně před pytláky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhisho

Ochránci přírody v Jihoafrické republice zorganizovali náročnou logistickou akci, aby uchránili kriticky ohrožené nosorožce černé před pytláky. V minulém týdnu přemístili celé stádo do nového domova. Každého nosorožce nejprve uspali, a poté armádní helikoptérou převezli o 25 kilometrů dál na sever. Oblastí nad autem nedostupnými horami v Západním Kapsku tak prolétlo 19 nosorožců.

Článek

Velký přesun dirigovali experti z nadace World Wildlife Fund, v jejichž čele stál Jacques Flamand. Jedním z 25 členů týmu byl i Michael Raimondo, ředitel organizace Green Renaissance, která se také zaměřuje na ochranu životního prostředí.

„Bylo to neuvěřitelné. Tito živočichové váží opravdu hodně, někteří dokonce několik tun,“ řekl Raimondo, který vše natočil na kameru.

A skutečně, mezi převáženými nosorožci byli statní samci, kteří měřili téměř čtyři metry na délku a vážili přes 2000 kilogramů, uvedl deník The Daily Mail.

„Snažili jsme se hlavně, aby nosorožci cestou neutrpěli nějaký šok. Proto jsme je nejprve uspali, a teprve poté připevnili na lano k helikoptéře. Každý z jedinců pak strávil ve vzduchu asi 20 minut,“ dodal Raimondo.

Po transportu helikoptérou byli ve středu 2. listopadu nosorožci převezeni ještě o 1600 kilometrů dál na sever, na nové pastviny v africké provincii Limpopo. Přesné místo ale nebylo zveřejněno, aby nemohli lovci zvířata tak snadno vystopovat.

Nosorožci černí jsou v ohrožení

Devatenáctičlenné stádo je už sedmé přemístěné stádo v pořadí. Jde o celý projekt, který trvá už osm let. Mezinárodní organizace WWF chce jeho prostřednictvím zvýšit populaci nosorožců.

Nosorožci černí totiž patří ke kriticky ohroženým druhům. Stávají se bohužel častou obětí pytláků, kteří je loví pouze pro jejich rohy. Podle oficiálních statistik bylo v Jihoafrické republice během posledních deseti měsíců upytlačeno už 341 nosorožců, oproti 333 v celém loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám