Hlavní obsah

Po výbuchu podmořské sopky se na Kanárech zřejmě zrodí nový ostrov

Novinky, Markéta Klánská
La Restiga

Kanárské ostrovy jsou sopečného původu, a jak se nyní zdá, přibude k nim stejným způsobem ještě další ostrůvek. Nedaleko nejjižnějšího kanárského ostrova El Hierro se totiž pomalu formuje nový kus země, za jehož zrodem stojí podmořská sopka, která se v uplynulých měsících probudila k životu.

Článek

Podmořská sopka u ostrova El Hierro zatím předváděla svou největší sílu pod hladinou moře. Poprvé vybuchla v polovině října a minulou sobotu svým výbuchem způsobila zemětřesení o síle 4,3 stupně Richterovy škály. Jak ale s množstvím vylité lávy roste a dostává se blíže hladině, sopečná hmota stále častěji létá vysoko do vzduchu, jak je vidět i na videu z 8. listopadu.

Bezpečnostní opatření v celé oblasti tedy nadále platí. Lidé žijící na pobřeží jižního cípu ostrova El Hierro byli pro jistotu evakuováni a do svých domovů se zatím nevrátili. Všechny lety v oblasti byly odkloněny a lodní doprava přesměrována.

Vznikne samostatný ostrov?

Vrchol sopky je nyní pouhých 70 metrů pod hladinou a místní lidé už pro rodící se ostrov vymýšlejí jméno. Pokud se ale sopka neuklidní, pak je možné, že se nový kousek země spojí s pevninou ostrova El Hierro a nové jméno nebude třeba, uvedl deník The Daily Mail.

Láva se po prudkém ochlazení vodou mění v "polštáře"

Na mořském dně se nachází zhruba 5000 sopek. Asi tedy není překvapující, že 75 procent veškeré lávy, která se každoročně dostane na zemský povrch, pochází z podmořských sopek. Okolní voda ji okamžitě ochladí a vzniká takzvaná „polštářová láva“, která na dně vytváří charakteristickou vrstvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám