Hlavní obsah

Za Tutanchámonovým prokletím mohla být práce satanistického vraha

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Britové přicházejí s převratnou teorií. Podle historika Marka Beynona a jeho týmu je možné, že šest podivných londýnských úmrtí spojovaných s prokletím faraóna Tutanchámona padá na vrub známého satanisty Aleistera Crowleyho. Dvacátá a třicátá léta minulého století byla podle autora nové knihy pořádně živým obdobím, kdy jste mohli přijít k úhoně velmi snadno.

Foto: Profimedia.cz

Tutanchámonovo prokletí bylo možná daleko méně mystické, než si lidé tehdy mysleli. Ilustrační foto

Článek

Nová kniha historika Marka Beynona rozpoutala v Londýně hotový poprask. Autor totiž v knize nabízí neuvěřitelné paralely mezi satanistou Crowleym a Jackem Rozparovačem. Dvacátá a třicátá léta v Londýně výrazně ovlivnila série umrtí, která měla býti způsobena tzv. Tutanchámonovou kletbou. Té měl být vystaven každý, kdo vkročil do hrobky a místa posmrtného odpočinku tohoto mladého egyptského panovníka.

Hrobku faraóna Tutanchámona objevil britský archeolog Howard Carter. Více než 20 lidí spojených s otevřením samotné faraónovy pohřební komory v Luxoru roku 1923 zemřelo většinou za bizarních okolností v následujících letech. Šest z nich v Londýně.

V době úmrtí se tisk prý nechal strhnout podivnými okolnostmi a o šňůře smrtí opravdu informoval jako o mstě egyptského panovníka. Spekulace o nadpřirozených silách starých Egypťanů byly tehdy na denním pořádku.

Říkal si "obří bestie"

Benyon nyní přichází s domněnkou, že úmrtí byla ve skutečnosti neskutečně chytře provedenými rituálními vraždami v podání Aleistera Crowleyho. Potvrzují to prý i dosud nezveřejněné důkazy, ke kterým se historik dostal. Po prostudování deníku okultisty, kterého nazývá "nejujetějším člověkem na světě", dospěl k tomu, že je Crowley zřejmě tím člověkem, kterého zná celý svět jako proslulého vraha Jacka Rozparovače.

Crowley sám sebe nazýval "obří bestií" a pravděpodobně měl na pošpinění Carterova legendárního objevu vlastní zájem. Bohové a bohyně Crowleyho vlastní náboženské filozofie byli odvozeni zejména z egyptského náboženství. Okultista věřil, že je prorok nového věku osobní svobody, a měl za to, že je řízen egyptským bohem Horem. Je pravděpodobné, že bral Carterovy vykopávky za svatokrádež a odhodlal se tak k odplatě, tvrdí historik.

Reklama

Výběr článků

Načítám