Hlavní obsah

Drsný ragbista se po mozkové mrtvici probudil jako gay, který nenávidí sport

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ystrad Mynach

Ragbistu Chrise Birche z jižního Walesu potkala při mimořádném tréninku vážná nehoda, nezdařilo se mu salto vzad a zlomil si krk. Na zranění se navázala ještě mozková mrtvice, která 26letému sportovci kompletně změnila život. Když se totiž znovu probral, cítil se úplně jinak. Probudila se v něm nenávist ke sportu, z bankéře se proměnil v kadeřníka, zrušil zásnuby a začal randit s mužem.

Článek

„Po nehodě v roce 2005 jsem se probudil jako gay a stále jím jsem. Zní to sice podivně, ale když jsem se probral po té mrtvici, okamžitě jsem se cítil jinak. Už mě nezajímaly ženy jako předtím,“ řekl deníku The Daily Telegraph Birch.

„Nikdy předtím mě muži nepřitahovali, dokonce jsem ani mezi svými přáteli neměl řádné homosexuály. Je mi ale jedno, kdo jsem byl předtím, nyní musím být k sobě upřímný a nezapírat své city,“ dodal Birch. Přitom ale před nehodou plánoval, jak se usadí se svou přítelkyní a víkendy bude trávit s kamarády u milovaného sportu a piva.

Z bankéře se stal uhlazený kadeřník

„Najednou jsem nenáviděl celý svůj předchozí život. Už jsem nevycházel s přáteli, cítil jsem odpor ke sportu a má práce mi přišla naprosto nudná. Začal jsem se také starat o svůj zevnějšek a hodně jsem zhubl. Lidé, které jsem znal dříve, mě sotva poznávají, s novou vizáží se ale cítím sebevědomější,“ řekl Birch.

V rámci svého velkého přerodu se přeškolil na kadeřníka a žije se svým 19letým přítelem Jackem Powellem v bytě nad kadeřnickým salónem ve waleském Ystrad Mynachu. Ničeho nelituje, protože se cítí šťastnější než kdykoli předtím. S minulým Chrisem už sice nemá téměř nic společného, ale nechce měnit vůbec nic.

Pacienti se mohou po mrtvici změnit

Souvislost mezi mozkovou mrtvicí a změnou orientace sice zní podivně, ale případy, kdy pacienti po mozkové mrtvici vykazovali určité změny osobnosti, nejsou tak vzácné. Podle doktora Iry G. Rashbauma z newyorské nemocnice je to dokonce poměrně častý jev.

U některých se rozvine strach, deprese nebo nesoustředěnost, jiní se zase z klidných jedinců promění v hlučné. O konkrétním Birchově případu ale nemá doktor Rashbaum žádné bližší informace, jak sám uvedl pro televizi CBS.

Joe Korner, mluvčí britské organizace The Stroke Association, která se zabývá výzkumem mozkové mrtvice, uvedl, že se nikdy nesetkal s případem, že by mrtvice způsobila někomu změnu orientace. Nepopírá však, že mohla Birchovi nějakým způsobem změnit život.

„Mrtvice jsou traumatické, život ovlivňující zkušenosti, které mohou změnit city, nebo i celý přístup k životu. Toto zřejmě stálo za Birchovým přerodem. Ať už ale jeho změnu orientace způsobila mrtvice, nebo byl gay nevědomky i předtím, vypadá to, že jde o velmi pozitivní reakci, což je báječné,“ uvedl pro CBS Korner.

Reklama

Výběr článků

Načítám