Hlavní obsah

Stáli jsme na vrcholu větrné elektrárny a prozkoumali ji i zevnitř

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Zdánlivě úzký sloup větrné elektrárny v sobě skrývá překvapivě velké množství žebříků, plošin, strojů, kabelů a dokonce i výtah pro dvě osoby. Z gondoly na vrcholu stožáru je pak krásný výhled do okolí.

Pohled z vrcholu větrné elektrárny i průzkum jejího vnitřkuVideo: Novinky

 
Článek

Navštívili jsme větrnou elektrárnu u obce Věžnice. Je vysoká 80 metrů a rozpětí jejích vrtulí je 92,5 metru. Právě tyto faktory určují, kolik elektrické energie je schopná elektrárna vyrobit. Samozřejmě tu platí pravidlo, čím větší, tím lepší. Věžnická elektrárna o výkonu 2MW vyrobí ročně v průměru 4430MWh elektřiny, což pokryje spotřebu přibližně 1265 domácností.

Foto: Novinky

Vůči svému okolí působí osmdesátimetrová elektrárna jako kolos. Než se dostanete do horní gondoly, kde je uloženo její srdce, musíte zdolat dlouhé metry žebříků. Kromě toho vás čeká i jízda stísněným výtahem, který je zavěšen jen na dvou lanech a během cesty vzhůru se divoce kývá.

Samozřejmě, že pro případ, kdy by se výtah zasekl, je tu i důmyslná úniková cesta. Abyste tak na vrchol elektrárny mohli vůbec vystoupat, musíte se vybavit horolezeckým náčiním, popruhy a helmou. V případě nějaké poruchy se totiž dolů dostanete jen za pomoci skob, žehličky a háků.

Foto: Novinky

Téměř horolezecký výstup, který je třeba absolvovat, aby se člověk dostal do strojovny.

Proces přeměny větrné energie na energii elektrickou se skrývá v gondole. Celé kouzlo začíná u rotoru, když vítr roztáčí jeho lopatky. Rotace se ve strojovně přenáší na hřídel, která pohání generátor. Právě v něm je zachycená mechanická energie převedena na elektrickou. Odtud putuje kabely do nedaleké trafostanice, kde je napětí elektrické energie zvýšeno na napětí okolní sítě a poté už se kabelovým vedením dostane do běžné sítě elektrického vedení.

Foto: Novinky

Strojovna, kde se z větru dělá elektrická energie.

Cena takto vyrobené energie je dvě koruny a dvacet tři haléřů za 1 KWh, což z této energie dělá nejlevnější energii vyráběnou z obnovitelných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám