Hlavní obsah

Replika Kašparova letadla úspěšně zopakovala let z roku 1911

– Kunětice • Aktualizováno
Právo, Jiří Bednář

Replika letadla Jana Kašpara v sobotu odstartovala z letiště v Kuněticích u Pardubic, aby zopakovala Kašparův slavný přelet do Prahy. Za kniplem stroje seděl pilot Petr Mára, jemuž se podařilo odstartovat až napodruhé. Po prvním vzletu zjistil, že letoun je příliš těžký, vrátil se proto na zem a nechal si z nádrže odčerpat zhruba dvacet litrů paliva.

BEZ KOMENTÁŘE: Replika Kašparova letadla zopakovala památný letVideo: Jiří Bednář, Právo

 
Článek

Po letu, který trval hodinu a 35 minut, Mára v pořádku přistál na chuchelském závodišti. „Let mu netrval ani tak dlouho, jako Kašparovi,“ oznámil Právu organizátor akce Martin Kindernay z kunětického Leteckého muzea Jana Kašpara.

Původním záměrem bylo opakovat Kašparův přelet přesně po 100 letech, 13. května. Pokus ale zmařilo nevhodné počasí, stejně jako v červnu. Replika stroje Blériot potřebuje k letu prakticky bezvětří a minimální oblačnost.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Mára

Český průkopník letectví Jan Kašpar přeletěl z Pardubic do Chuchle v roce 1911 do pražské Chuchle a stroj v roce 1913 daroval Národnímu technickému muzeu. V den přeletu měl ideální počasí, jen nad Běchovicemi a Prosekem se na chvíli ztratil v mlze. Po příletu do Chuchle se posilnil čokoládou, rychle se převlékl do fraku a pospíchal na svatbu své bývalé přítelkyně, která si brala jeho kamaráda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám