Hlavní obsah

Opít se můžete i jídlem, na světě jsou alkoholické špagety

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodujete se, zda zajít na večeři anebo rovnou vyrazit popíjet do baru? Proč to prostě nespojit. Zajděte si na koktejl v podobě špaget, polévky nebo sladkého dezertu se šlehačkou.

Podívejte se na koktejly, které se nepijí, ale jíVideo: Novinky

 
Článek

V Česku je jen několik málo barů, kde takovéto speciality vůbec dokážou připravit. My jsme se za nimi vydali do kubánského baru v pražském centru. Za barem tu pracuje Daniel Prokeš, kterému mixování klasických drinků nestačilo, a tak se pustil rovnou i do „vaření“. V jeho barové kuchyni tak vznikají koktejly, které se nepijí, ale koušou.

Pro zákazníka to má jednu nepopiratelnou výhodu, už se nemusíte rozhodovat, zda utratit peníze za koktejl nebo za večeři.

Samozřejmě, že toto mixologické umění v ČR zatím není běžnou záležitostí, stejně tak jako ochota zákazníků za tyto speciality platit. Proto pokud máte zájem divy mixologického umění sami ozkoušet, musíte se domluvit přímo s majitelem baru či barmanem, zda vám své umění předvede. V běžném menu tyto mixologické speciality zatím nenajdete.

„Hosté znejistí, když dostanou na stůl drink na talíři se lžičkou. V současné době proto tyto speciality připravujeme pouze jako děkovné a nebo v rámci sezónních akcí,“ vysvětluje majitel baru La Casa de la Havana vieja Pavel Dvořák.

Foto: Novinky

Drink Kir Molekular s kaviárem vyrobeným z Créme de Cassis.

Pro nás v baru připravili čtyřchodové menu. Na začátek jsme ochutnali aperitiv pod názvem Kir Molekular. Jde o drink z perlivého vína ozvláštněný kaviárovými kuličkami vyrobenými z Créme de Cassis právě jednou z metod progresivní mixologie.

Prvním chodem pak byla polévka Greenpeas Mary z hráškové polévky, vodky a na kostičky nakrájených housek. Ze všech „pokrmů“ obsahovala nejvíce alkoholu, byl v ní celý panák vodky infuzované slaninou a nauzené jabloňovým dřevem. Barman se evidentně řídil heslem, že polévka má být silná a vytvořit vám dobrý základ.

Foto: Novinky

Příprava polévky se slaninovou vodkou.

Jako hlavní jídlo Daniel Prokeš servíroval Strawberry Daiquiri ala Italiana, neboli klasický oblíbený koktejl Strawberry Daiquiri v podobě špaget. Ty jsou vyrobeny z rumu, limetové šťávy, jahodového pyré a cukrového sirupu. Trik je v tom, že veškeré tyto ingredience smíchají s želírovací látkou, natlačíte je do úzké plastové trubičky a po vychladnutí je zase vytlačíte ven. Tím se získají alkoholické špagety chutnající po jahodách a rumu.

Nejlepší částí byl ale dezert Nachos ala Pina Colada. Na talířku servírované sušené ananasové lupínky a smetanová pěnu. Ta se vyrábí ze směsi šlehačky, kokosového pyré a rumu. Pokud tedy pěnu naberete na lupínek, v ústech se vám ingredience spojí a vytvoří přesvědčivou chuť známého koktejlu Pina Colady.

Foto: Novinky

Příprava známého drinku Strawberry Daiquiry, který se nepije, ale jí se v podobě špaget.

Pokud byste si koktejlové menu v podobě jídla někde objednali, pamatujte na to, že i přesto, že drinky nepijete, dá se z nich velice snadno opít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám