Hlavní obsah

Lékaři v USA úspěšně oddělili dvouletá siamská dvojčata

Washington

Lékaři v Kalifornii operativně oddělili filipínská siamská dvojčata, která byla srostlá hrudníkem a břichem. Tuto středu o tom informovala agentura AP. Dvouleté holčičky mají podle chirurgů velmi dobrou šanci na úplné zotavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lékaři v Kalifornii úspěšně oddělili siamská dvojčataVideo: Reuters

 
Článek

Dvojčata sdílela část jater, bránici, hrudní kost a část břišních svalů. Tým 40 lékařů je oddělil v úterý při devítihodinové operaci. Podle vrchního chirurga Garyho Hartmana neprovázely zákrok žádné komplikace.

"Dlouhodobá prognóza je, že z nich budou šťastné a zdravé dívky. Nevidím žádnou překážku pro jejich úplné zotavení," řekl Hartman. Dvojčata podle něj zůstanou v nemocnici ještě nejméně dva týdny, než si je budou moci rodiče odvézt.

Dívky se narodily na Filipínách, loni se ale s matkou kvůli operaci přestěhovaly do Spojených států. Dokonce se ještě před chirurgickým zákrokem naučily chodit, přestože byly srostlé čelem k sobě.

První úspěšné oddělení dvojčat proběhlo před 60 lety

Podle statistických údajů jedna siamská dvojčata obvykle připadají na přibližně 50 000 porodů. Jen malé procento z nich přichází na svět živých a polovina z nich umírá jen několik hodin po porodu.

Lékaři se pokoušeli srostlá dvojčata oddělovat už v 19. století, ale první úspěšná operace siamských dvojčat se uskutečnila až v prosinci 1952 v nemocnici v Clevelandu v USA. Jednalo se o holčičky srostlé v oblasti hrudní kosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám