Hlavní obsah

Američance se narodilo dítě se zuby, plánuje ho krmit sušenkami

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plant City

Sandra Vosburgová z Plant City na Floridě porodila počátkem října naprosto zdravou dceru, která vážila 3,373 kilogramů. Na první pohled nic nenasvědčovalo jakékoli abnormalitě, dokud si 20letá matka nevšimla, že už se jejímu dítěti ze spodní dásně klubou dva přední zuby. Ráda by ho tedy začala velmi brzy krmit sušenkami a jinou pevnou stravou.

Článek

„Jedna z mých kamarádek si zpočátku myslela, že jsem ty zuby své holčičce nalepila. Nikdo mi nevěřil, dokud jsem jim to neukázala. Všem to připadalo opravdu divné," řekla regionálnímu deníku The Tampa Tribune Vosburgová.

Skutečně nejde o nic běžného. Dětem se totiž obvykle začínají prořezávat zuby až kolem pátého nebo šestého měsíce života. U některých novorozenců se přesto v oblasti spodních řezáků objevují natální a neonatální zuby, které ale často nemají ani kořeny a lze je tedy snadno vyndat. Na jejich místě později rostou dočasné řezáky.

„Přibližně jednomu ze 4500 dětí vyrostou nějaké zuby už během prvního měsíce života. Každý dětský zubař je pozná,“ uvedl prezident americké asociace dětských zubařů, Dennis J. McTigue.

Sušenky už ve dvou měsících

Předčasně vyklubané zoubky ale mohou způsobovat dětem různé obtíže. Jednak jim mohou odřít jazyk, nebo mohou vypadnout a přímo ohrozit jejich život. S nepříjemnostmi se pak setkávají i matky, kojení dětí se zuby totiž bývá často bolestivé. To však Vosburgové nehrozí. Svou dceru Nesu Marie Chilel Lopezovou totiž vůbec nekojí. Dokonce plánuje, jak ji začne v brzké době krmit pevnou stravou.

„Chtěla bych ji začít krmit něčím, jako jsou malé sušenky, až bude trochu starší. Počítám tak kolem druhého měsíce života, uvidíme,“ řekla Vosburgová. McTigue na to ale uvedl, že by žádní novorozenci neměli dostávat pevnou stravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám