Hlavní obsah

V jedné z největších anglických věznic se záhadně ztratily klíče od cel

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Vězni jsou v celách bezpečně zavřeni, ale kde máme ty klíče? Tuto otázku si od minulého týdne kladou dozorci birminghamské věznice. Celý svazek klíčů jednoho z nich totiž zmizel a jednu z největších věznic v zemi tedy čeká náročná výměna všech zámků.

Foto: Profimedia.cz

Birminghamská věznice řeší ztrátu celého svazku klíčů. Ilustrační foto

Článek

Terry Fullerton z asociace vězeňských dozorců v pátek uvedl, že klíče chybějí už několik dní a vyšetřování je v současné době v plném proudu.

„Nikdo neví, jak se mohly klíče ztratit. Při jedné z kontrol tam byly a najednou zmizely,“ řekl Fullerton agentuře AP.

Podle něj to může mít nedozírné následky, klíče totiž mohl někdo ukrást a pořídit jejich kopii. Není to prý však poprvé, kdy se tam klíče ztratily. Na základě této předchozí zkušenosti by měla výměna všech zámků, včetně těch od jednotlivých cel, trvat asi tři týdny. Zatím ale není jasné, kolik taková náročná operace bude stát peněz.

Bezpečnost veřejnosti nebyla ohrožena

Birminghamská věznice, kde je zavřeno kolem 1400 vězňů převážně kategorie B, tedy druhé nejnebezpečnější, je první privatizovanou věznicí ve Velké Británii. Kontrolu nad ní tento měsíc převzala firma G4S, která se však k otázkám bezpečnosti odmítá jakkoli vyjadřovat. Zmíněnou situaci pak odbyla pouze stručně v oficiálním prohlášení.

„Všechny věznice mají dobře propracované záložní plány pro události tohoto typu. Veřejnost není nijak ohrožena,“ uvedla tisková mluvčí společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám