Hlavní obsah

Izolovaný peruánský kmen Mashco Piro střílí po turistech šípy

Novinky, Markéta Klánská
Lima

Amazonie v sobě stále ukrývá mnohá tajemství. V této do jisté míry neposkvrněné přírodě žijí izolované kmeny, z nichž některé pravděpodobně ještě nikdo neobjevil. A není to náhoda, jak se zdá. Někteří domorodci totiž na cizince nereagují zrovna přívětivě, střílí po nich šípy. Ministerstvo pro životní prostředí v Peru proto pro výstrahu zveřejnilo video z jednoho takového podobného setkání.

Článek

Příslušníci téměř kompletně izolovaného kmenu Mashco Piro u řeky Manú na jihovýchodě Peru vytáhli luky a šípy, aby se bránili před cizinci, kteří se k nim blížili na lodi. Pořízené video, které bylo oficiálně zveřejněno v pondělí 17. října, má upozornit turisty na hrozící nebezpečí, když budou chtít domorodce kontaktovat.

Na videu je slyšet, jak se cestovatelé dohadují, zda se mají přiblížit nebo zmizet. Kladou si tam také otázku, zda mají na břehu nechat nějaké dárky v podobě potravin a oblečení. Když však jeden z domorodců směrem k lodi napnul luk, zvědavost turistů se okamžitě proměnila ve strach.

Úřady chtějí ochránit především domorodce

Záběry přilákaly také pozornost skupin, které ochraňují práva domorodců. Mluvčí jedné takové státní organizace Carlos Soria uvedl, že se poslední dobou stal ještě jeden podobný případ, kdy byl dokonce zraněn strážce místního parku šípem bez ostrého hrotu. Kmen tak prý chce vyslat jasné varování, že se všichni cizinci mají držet stranou.

Peruánská vláda zveřejněním videa ochranu asi 4000 až 5000 domorodců, kteří žijí v izolaci Amazonského pralesa, také podpořila. Navíc v současné době pracuje na zákonech, které by oblasti, kde domorodci žijí, uchránily i před těžaři, zlatokopy a hledači ropy a zemního plynu, uvedl na svých stránkách National Geographic.

Reklama

Výběr článků

Načítám