Hlavní obsah

Záběry hasičů v hořícím pekle uctí památku mrtvého kolegy

– Detroit
Novinky, Markéta Klánská

Hasiči se při práci vystavují velkému nebezpečí a riskují své životy pro druhé. Přesně takový byl i 37letý Walter Harris, který navzdory svým zkušenostem v listopadu roku 2008 zemřel při jednom zásahu v opuštěném domě v americkém Detroitu. Jeho tragická smrt iniciovala dokument, jehož záběry vznikaly přímo v terénu. Hasiči si připevnili kvalitní HD kamery na své helmy, aby divákům přiblížili svou práci.

Článek

Walter Harris ze Sterling Heights sloužil v hasičském sboru 19 let a někteří kolegové ho kvůli jeho postavě a povaze označovali za něžného obra. V listopadu 2008 spolu s kolegy vyrazil k požáru opuštěného domu. Jakkoli se zdálo, že půjde o rutinní zásah, hořící dům se náhle zřítil. Čtyři hasiči se dostali ven a byli se zraněními převezeni do nemocnice. Harris tam však už zůstal.

„Walter byl ten nejmírnější obr, se kterým byla čest se znát. Měl úžasnou schopnost se s každým domluvit, ať už mluvil se ženou, mužem, bělochem či černochem. Všechny spory vždy urovnal,“ řekl agentuře AP Craig Binder, Harrisův přítel a kolega.

Zkušený hasič po sobě zanechal manželku a šest dětí. Není tedy divu, že tento tragický příběh inspiroval zkušené dokumentaristy Toma Putnama a Brenny Sanchezovou k natočení originálního dokumentu o obětavé práci hasičů v Detroitu.

Dokument s názvem „BURN“ se točil od prosince loňského roku a k 24. říjnu bylo hotových 95 procent záběrů, stále však chybí 30 procent finančních prostředků na postprodukční činnost. Film, který může kdokoli podpořit na stránkách detroitfirefilm.org, by se měl představit na festivalu Spring 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám